Пиша и говоря правилно! Да се хванем за зеленото!

Зеленият цвят е символ на възраждащата се природа и на новия живот. Всяка пролет възстановяваме силите си, като наблягаме на копривата, лапада, марулите, пресния лук… Освен за храна копривата се използва в козметиката и медицината, но брането и почистването й може да се окажат доста трудни. От друга страна, трудно може да се окаже и използването на прилагателните имена, образувани от съществителното коприва. Когато е направено от коприва, използваме копривен, копривена, копривено, копривени.

Копривената супа се оказа много вкусна.

Когато е свързано с копривата на базата на сходство, се използва копривен, копривна, копривно, копривни. Промяната настъпва във формите за ж. и ср. р., както и в мн. ч.

Българите използвали копривата като средство за прогонване на лошите духове и бедите, при разваляне на магии и против уроки. А момите отмъщавали на неверните си любовници, като им свивали китка от коприва – както нейното сърце горяло от мъка, така и неговото да изгори.

През пролетта природата се раззеленява, а цветята цъфтят в най-различни цветове. При използването на глаголите не бива да забравяме представките.

Раз /представка/ зелен /корен/ – раззеленява се

Раз /представка/ цъфтя /корен/ – разцъфва

Глаголът цъфвам има интересен правопис, защото е сред малкото думи в българския език, при които буквите ф и в са една до друга. Иначе глаголът цъфтя се пише с ф, а в разговорната реч той често се употребява в преносно значение:

Цъфнах и вързах. /Нищо не успях да направя. Иронично/

Той цъфна на врата.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

В прес конференцията участваха пет депутати, които коментираха изборният процес. Трима журналиста бяха поканени в Министерски съвет за отразяване на събитието.

Съществителното пресконференция се пише слято. За лица правилната бройна форма е петима депутати и трима журналисти. Изборният в изречението трябва да е с кратък определителен член – коментираха него. Министерският съвет трябва непременно да се членува, защото е единствена институция и всички знаят за нея.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Цъфнахме пред вратата на хижата, чак когато слънцето залязваше зад разеленилият се върх. Хижарите бяха направили много вкусна копривна супа, направо си изядохме пръстите с нея.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

- реклама -