сн. Pexels

Пиша и говоря правилно! Да приготвим зимнината!

Вече сме в края на лятото, есента чука на вратата, а докато се усетим, ще дойде и зимата. Затова е редно сега, когато има изобилие на плодове и зеленчуци, да приготвим зимнината. Разбира се, най-любима е лютеницата. Тук грешка може да се допусне в изговора. Правилно е ударението да пада върху първата сричка – лю̀теница.

Думи, които може да ви затруднят при изписване, са: патладжан, туршия, буркан, кайсии, разядка, магданоз, камби, карфиол, лимонтузу.

Не забравяйте, че при съкращаване на мерните единици не се поставя точка:

килограм – кг

грам – г

Интересен факт е, че в речника на БАН е посочено съкращението на час с точка – ч.

Докато минута и секунда са без точки – мин и сек.

При километра в час км/ч също няма точки.

При останалите съкращения се поставя точка:

Една чаена лъжичка – ч. л.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Пътническия влак за Стара загора потегли от Втори коловоз. Наизлизане от Гара София се чуха първите гърмотевици, осетихме и поривите на вятъра, за това побързахме да затворим двата прозорци. Дъждът се изля, като из ведро, а светкавиците раздираха небето. Ние побързахме да снимаме прекрасната къртина.

Прилагателното име пътническият трябва да бъде с пълен определителен член – той потегли. Загора се изписва с главна буква, защото е име, но втори и гара не са имена, затова трябва да бъдат с малка буква. На излизане се пише отделно, защото се състои от предлог и съществително име. Има грешка в гръмотевици – нарушено е правилото за променливото Ъ. Усетихме се пише с У, проверяваме с усет. Затова се пише слято – когато става въпрос за наречие или съюз, се изписва слято. Има смисъл на по тази причина. Според правилото за бройните съществителни следва да напишем двата прозореца. Пред като не слагаме запетая, защото в случая става въпрос за сравнителна дума, а не за подчинителен съюз. Картина се пише с А.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Днес, ще ходя на пазаря да пазаря плодове и зеленчуци за зимнина. Имам рецепта за чушки с сладкокисел сос, за това да не забравя да купя мед. Ще ми трябват поне 50 гр., както и 1 ч лъжичка захар. В списъка има още магданос и копър.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

- реклама -