БАБХ
сн. БГНЕС

Пиша и говоря правилно! Да приготвим вкусни козунаци за Великден!

Всяка сръчна домакиня през тази седмица ще омеси козунаци за Великден. Броят на козунаците зависи от количеството на замесеното тесто.

Най-често количеството на продуктите се измерва в грамове и килограми, а тяхното съкращение е без точка – 1 кг брашно и 5 г мая. Ако в рецептата има плодове, не забравяйте, че съществителното име кайсии се изписва с двойно И.

Думата тесто е от среден род и най-често се употребява в единствено число, но в речника е посочено, че има и множествено – тестá:

Ще омеся няколко тестá за козунаците.

Изречението звучи странно, но е правилно.

Аз лично бих използвала друго:

Ще омеся двойно количество тесто.

Да не забравяме, че думи като захар, олио и сол в кулинарията се използват само в единствено число.

Добавяме щипка сол.

Добавяме 5 г захар.

Някои от фразеологизмите в българския език са съставени на базата на хранителни продукти:

От друго тесто съм. /Различен съм от тях./

Изпуснах вазата и тя стана на сол. /Счупи се на малки парченца/.

Двамата брашно не мелят. /Не се разбират/.

Трия му сол на главата. /Натяквам му./

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Петър непознал отговорът на въпроса и загубил точките, но продалжил участието си в играта. След това, няколкократно дал вярни отговори и от ново започнъл да печели.

В първото изречението сказуемото е не познал, глаголът е в преизказно наклонение и се пише отделно от частицата НЕ. В изречението подлог е съществителното име Петър, а отговорът е пряко допълнение, затова трябва да бъде с кратък определителен член. Редактираме сказуемото продължил. Във второто изречение махаме запетаята, думата няколкократно е дублет с неколкократно, редактираме верни, наречието отново се пише слято, сказуемото започнал се изписва с А.

Благодаря на всички, които участват в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Всеки, който коментира под статията, ще участва за наградите.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Започва страсната седмица в, която христианите преживяват страданията на Христос. Тя започва със Велики Понеделник, когато Христос влязал в Йерусалимския Храм и изгонил търговците от там.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Участвайте в играта на сайта flashnews.bg и Академия „Елит“. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на сайта flashnews.bg, така ще имате шанс да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

- реклама -