Пиша и говоря правилно! Честваме Деня на Съединението!

На 6 септември отбелязваме 136-ата годишнина от Съединението на България. Имената на празниците започват с главна буква. Ако имената са съставни, следващите думи се пишат с малки букви. Само ако представляват име, се изписват с главна буква. В случая и двете думи са с главни букви – Ден на Съединението, защото Съединението е името на празника. Правилото важи и при изписването на Източна Румелия.

Числителното 136 може да се членува, като се има предвид числото 6 – шест-а; шест-ата /136-а; 136-ата/.

При отправяне на честитка правилни са следните форми:

Честит празник, българи!

Честит Ден на Съединението!

Не забравяйте, че обръщенията се ограждат със запетаи. А народностите се изписват с малки букви.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Днес, ще ходя на пазаря да пазаря плодове и зеленчуци за зимнина. Имам рецепта за чушки с сладкокисел сос, за това да не забравя да купя мед. Ще ми трябват поне 50 гр., както и 1 ч лъжичка захар. В списъка има още магданос и копър.

След наречието днес не се пише запетая. Съществителното име пазар се членува с твърдата форма на определителния член – пазара. Правилно е членувано с кратък определителен член. Глаголът да пазаря има друго значение, допусната е лексикална грешка, правилно е да се използва глаголът пазарувам. Във второто изречение предлогът С трябва да се удвои – СЪС, а сладко-кисел се пише с тире, защото двете части на сложното прилагателно име са равностойни. Съюзната дума затова трябва да се изпише слято /в случая означава по тази причина/. Съкращението на грам е г, като не се поставя точка, при съкращението чаена лъжичка трябва да има точка – ч. л. Магданоз се изписва със З, правим проверка, като го членуваме – магданоза.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Магазина ще остане затворен до 6-ти Септември, заради деня на Съединението. На 7-ми Септември, Вторник ще бъде отворено от 9 часа. Желаем ви весел празник!

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- реклама -