пише

Пиша и говоря правилно! Честита Цветница!

Цветница е сред най-хубавите пролетни празници. Имен ден имат хората, които носят имена на цветя. Да поздравим имениците и да не забравяме, че думата се изписва с едно Н. Да им пожелаем да бъдат здрави и благословени /тази дума също се изписва с едно Н, тъй като идва от благословен/. Именник е книга, в която са събрани много имена – например на български царе.

Празникът е свързан с върбата – символ на женското начало и семейството. А върбовите клонки, с които кичим дома, гарантират здраве и благополучие през цялата година. Затова празникът се нарича още Връбница. В двете думи върба и Връбница се наблюдава подвижно Ъ.

Припомняме още, че празниците се изписват слято и с главна буква Лазаровден, Великден, Гергьовден.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Госпожо чакахме ви цяла сутрин, бихте ли излязли най после! Били сте видени през прозореца.

След обръщението госпожо трябва да сложим запетая. Местоимението Ви трябва да бъде с главна буква, защото използваме формата за уважение. В причастието излезли има променливо Я, което преминава в Е заради меката сричка след него, образувана от гласната И. Между частицата за превъзходна степен най и наречието после трябва да има малко тире. Миналото страдателно причастие видяна трябва да се съгласува по род и число.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

На Цветница моя баща Здравко е именник, пожелавам му да бъде здрав и честит! На този ден в месните храмове има литургий и ние заедно отидохме на църква.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

- реклама -