Пиша и говоря правилно! Честита Баба Марта! Честит Трети март!

Хиляди честитки ни заливат в началото на месец март. Първо Баба Марта ни връзва мартенички, за да сме бели и червени, здрави и засмени. А на Трети март прекланяме глави пред подвига на героите. Как да поздравим близките си, без да допуснем грешки?

Да си припомним, че словосъчетанието Баба Марта изразява собствено име – на героиня от българската митология. Затова е правилно двете думи да се изписват с главни букви.

Честита Баба Марта!

Ако думата честита не е първа в изречението, се изписва с малка буква:

Мила Стаси, честита Баба Марта!

По-различно е правилото, което важи за националния празник Трети март. С главна буква се изписва само първата дума, защото словосъчетанието е съставно собствено име. Втората му част се изписва с малка буква, защото е нарицателно, а не собствено съществително име. Припомням, че имената на месеците и дните се пишат с малки букви.

Честит Трети март на всички българи!

Може числителното да се изпише с цифра:

Честит 3 март на всички българи!

Не е нужно да се добавят букви след цифрата.

Словосъчетанието се пише с малки букви, ако не означава националния празник:

Здравей, Ваня. Може ли на трети март да поемеш втората смяна?

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

По пътека крачи по юнак сред най-юнаци. Той засукъл е мустаци, пушката нарамо метнал и готов е хала да нападне, но и великан по-пладне. 

В първото изречение два пъти е употребена думата по. Първата е написана правилно, защото е предлог. Втората е частица за степенуване и буквата О трябва да бъде поставена под ударение. Между степенуваното съществително име юнаци и частицата най не се пише тире. Причастието засукал се пише с А, проверка се прави, като думата се постави в множествено число – засукали. Съчетанията на рамо и по пладне се пишат разделно, защото са съставени от предлог и съществително име.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

На Трети март отново ще се поклоним пред подвигът на геройте, загинали в Руско-Турската освободителна воина.

Първи Март е любимия ми празник. Но 3-ти Март ме вълнува по-вече.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -