Пиша и говоря правилно! България с три златни медала от Олимпиадата в Токио!

България вече има три златни медала от Олимпиадата в Токио. Да припомним правилото, че в средата на думи от чужд произход след И се пише А, а в края на думите след И се пише Я.

олимпиада, социален

материя, материален

линия

Изключение правят софиянец и християнин.

Прилагателното име олимпийски се пише с ИЙ.

Олимпийското злато е в ръцете на българските гимнастички.

Правилно е да се удвои съюзът С пред злато и сребро: със злато, със сребро, но с бронз.

Когато назоваваме броя на медалите, трябва да използваме бройната форма:

България е с три златни медала от Олимпиадата в Токио.

Миналата седмица ви попитахме има ли грешка в следните изречения:

Десетки аварий оставиха двата града без вода, а на работните групи не им достига време да се озоват на подадените сигнали. Политическите партий свикаха изванредно заседание на общински съвет на, което да се вземе адекватно решение за решаване на проблема.

Съществителните имена аварии и партии трябва да бъдат с две И, тъй като са в множествено число. Има лексикална грешка – думата озоват е използвана неправилно, уместно е да се замени с отзоват. Прилагателното име извънредно се пише с Ъ, правим проверка с думата вън. Прилагателното име общинският трябва да бъде членувано – институциите, които са единствени и всички знаят за тях, се членуват в речта. Запетаята е поставена неправилно пред което, трябва да бъде пред предлога на. Добре е да се избегне повторението решение за решаване.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Олимпииско злато завоюваха Българските гимнастички на олимпиадата в Токио. С златни медала се върнаха още спортистите в борбата и каратето.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

- реклама -