Пиша и говоря правилно
сн. БГНЕС

Пиша и говоря правилно! Абитуриентите ще държат матура!

Само след няколко дни зрелостниците ще държат матура, като най-сериозни са вълненията около изпита по български език и литература. Припомням, че учебните предмети се пишат с малка буква в изречението.

Абитуриент е единствената правилна форма на думата. Всеки опит за нейното „модернизиране“ може да ви постави в куриозна ситуация. Абитуриенти са дванадесетокласниците – думата се изписва слято. Ако използваме числа, трябва да внимаваме, защото там често се допускат грешки.

Правилно е 12-и клас или 12. клас. Също 11-и клас или 11. клас.

В средата на май често чуваме броене до 12. Правилно е да се пише дванайсет или дванадесет, както и единайсет или единадесет. Двете форми са дублетни.

Миналата седмица ви попитахме дали има грешка в следните изречения:

Днес е Деня на Европа! Отбелязваме и Деня на Победата. Официялните лица поднесоха венци и цветя пред Паметника на Незнаиния войн.

Съществителното Денят в съставното име Денят на Европа трябва да бъде членувано с пълен определителен член, тъй като е част от съставното именно сказуемо. Деня на победата е пряко допълнение, затова тук Деня ще бъде с кратък определителен член, а победата трябва да е с малка буква, тъй като не е име. Официалните – в средата на думи от чужд произход след И се пише А. Съществителното незнайният се пише с Й, в случая е прието думата да бъде с главна буква. Думите воин и войн са дублети.

Тази седмица ви питаме има ли грешка в следните изречения:

Надявам се на матурата да се падне тема върху романът: „Тютюн“, тъй като много ми харесва образа на Ирина. Незнам, обаче, дали ще мога да се справя, някой от подробностите не сиги спомням.

Очаквам Вашите коментари под публикациите ни във Фейсбук! Благодаря на всички, които следят рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако статията ви е била интересна, очаквайте продължението следващата седмица. Тогава ще разгледаме още интересни казуси и ще припомним правила за думи, които звучат ежедневно край нас.

Илияна Иванова – преподавател в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

https://uroci-kursove.com/

https://www.facebook.com/AcademiaElit/

 

 

- реклама -