лекарства НЗОК Дечо Дечев Бойко Пенков

„Пирогов“ препоръчва 5 лекарства за профилактика на COVID-19

Хората често се самолекуват, когато проявят симптоми на COVID и често късно търсят лекарска помощ. Това стана ясно от димите на здравния министър днес. „Хората късно търсят лекарска помощ, когато белият им дроб вече е много засегнат.  Не се самолекувайте, не започвайте панически употребата на медикаменти. Много хора започват да прилагат терапия, която е била изписана на техен познат.“, уточни министър Ангелов.

Яжте сурово тиквено семе всеки ден.

Това е една от препоръчителните мерки, написани до служителите на най-голямата спешна болница в страната “Пирогов”. Вътрешният документ е насочен към работещите в болницата лекари, медицински сестри и санитари, но може да бъде ползван за самонаблюдение реално от всеки човек.

Препоръките са направени на база на вече 7-месечния опит на медиците в лечението на пациенти с коронавирус. „Пирогов“ беше от първите, които започнаха да приемат и лекуват хора с COVID-19.

Самонаблюдавайте се – основен съвет от лечебното заведение.

Ранни симптоми: хрема, промени в обонянието, конюнктивит, болка в гърлото, промяна на гласа.

Тези ранни симптоми са характерни за множество грипни и грипоподобни заболявания и служат само като първоначален алармиращ сигнал. Последващото развитие ограничава Ковид-19 инфекция и следва да се направи консултация с интернист и/или лабораторно изследване, пише в препоръките на „Пирогов“.

Лека симптоматика: главоболие, мускулни болки, температура до 37,5 градуса, загуба на апетит.

Среднотежки симптоми: температура над 37,5 градуса, обилно потене, кашлица, задух при леко физическо усилие, загуба на обоняние.

Тежки симптоми: втрисане, температура над 38 градуса, болка в гърдите, кашлица, посиняване на устните, ноктите, сърцебиене.

Съветът на специалистите е да не чакате появата на тежките симптоми, зада потърсите лекарска помощ.

Още при първите симптоми човек трябва да уведоми работодателя си и да си остане вкъщи до изясняване на причинителя на неразположението. Препоръчва се консултация с лекар по вътрешни болести и стриктно изпълнение на неговите препоръки, изследвания, режим на лечение и какви са правилата при домашно лечение.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ТЕРАПЕВТИЧНА СХЕМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА

  1. Антистенокардин – 3х3 т. дневно
  2. Ремантадин – 3х2 т. дн.При липса на противопоказания и при добра поносимост, профилактиката се провежда в крус от 5 дни с прекъсване от 4-5 дни, след което се повтаря или мултиплицира.
  3. Аспирин протект х1 дневно
  4. Тавипек Форте – 3х1 т. дн.
  5. Геломиртол Форте – 2х1 т. дн.

При липса на противопоказания и при добра поносимост, профилактиката се провежда продължително – за курс от 6-9 месеца, без прекъсвания, пиеше в препоръките.

Важно уточнение е, че всички медикаменти се приемат непосредствено преди храна („със сядането на масата“), независимо от предписанията в съпътстващото опаковката указание!

Препоръчително е в ежедневното меню да се включат 50-100 гр. сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период).

Допустим е приемът на витамини и хранителни добавки само след консултация с интернист.

- реклама -