Пиратки и фойерверки в София – само на Нова година и след разрешение от кмета

Нови ограничения за използването на пиротехнически изделия въвеждат на територията на София от догодина. Те включват гърменето на пиратки и фойерверки от втора и трета категория само след разрешение от районния кмет след подадено заявление.

Това стана ясно от думите на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който представи на брифинг промени в наредбата за обществен ред и сигурност, която урежда използването на пиротехническите изделя.

Предложенията ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, по време на което биха могли да бъдат правени промени по новите правила. 

Те са изготвени след петиция, подписана от над 17 хил. граждани, както и след консултации и срещи със сдружения на психолози и специалисти, занимаващи се с деца с аутизъм, със зоозащитни организации, с представители на бизнеса и на МВР.

Първата категория пиротехнически изделия – бенгалски огън и други разновидности безобидни украси, няма да подлежат на новите регулации.

Заявлението за разрешение на използване на пиротехника от втората и третата категория трябва да включва описание на конкретното изделие, часовият диапазон, в който се планира използването им, както и конкретното предложение.

Документът се изпраща в районната администрация, където кметът ще трябва да прецени дали да издаде разрешение.

От СОС заявяват, че гърмежите в междублокови пространства и на места в близост до социални домове, учебни заведения, болници и храмове няма да бъдат допуснати.

От общинския съвет бяха категорични, че професионалните фойерверки от четвърта категория, с които е разрешено да боравят само специалисти, няма да бъдат забранявани.

Освен това, в сайта на Столична община ще бъдат публикувани предстоящи празници, на които ще бъде използвана пиротехника, така че да може семействата на лица със специални потребности да вземат необходимите мерки за обезопасяването  им.

За нарушения ще следи както полицията, така и Инспектората на Столична община.

При констатирането им глобите ще са от 500 лв. до 2000 лв. за физически лица и от 3 до 10 хил. лв. за фирми. 

Предвижданите промени са по модел на регламентацията в Австрия, Германия, Дания и Нидерландия. Проектът е подписан от 10 общински съветници от всички партии.

Детският психолог Мина Енева, която се занимава с бебета и деца от аутистичния спектър, коментира по време на брифинга, че от силните и непрестанни гърмежи на Нова година действат изключително травмиращо на новороидените.

Те оставят травма в съзнанието им, която остава в подсъзнанието за цял живот. „Неонатолозите биха ме подкрепили колко е важно това, и в колко спокойна и предвидима среда трябва да живеят.“, заяви тя.

По нейни думи при децата с аутизъм, които са с хиперсензитивност, гърмежите могат да доведат до много тежка криза, която продължава с часове.

Христо Климентов от сдружение „Аутизъм днес“ заяви, че от организацията са били включени в обсъждането на нормативните промени преди месец.

По негови думи, ако преди 10 години децата с аутизъм са били 1 на 190, по данни от 2019-2020 година те вече са 1 на всеки 38-39 деца, което означава, че все повече малчугани изпитват ужас по време на новогодишните празненства.

Фойерверките и бомбичките причиняват тежък и дълготраен отрицателен ефект върху психиката им, заяви специалистът. 

Двамата експерти изтъкнаха и опасността за физическото здраве, които пиротехниката причинява при инциденти.

„Днес започва процесът на обсъжане, ние сме минали няколко месеца в период на такива. Тепърва в рамките на 30 дни, до 5-6 януари 2022 г., ще се проведат обществените обсъждания, ще се чуят гледни точки, това не е перфектната наредба, днес започваме един нелек път“, коментира Георгиев. Наребата ще влезе в сила след гласуване в края на януари.

Междувременно от Столична община апелират да се ограничи използването на пиротехнически средства.

- реклама -