Тибо Пино

Тибо Пино спечели легендарното изкачване до Турмале

Тибо Пино (Групама еФДиЖи) спечели днешния класически етап от Тур дьо Франс 2019. Той завърши с легендарното изкачване на Кол дьо Турмале. Втори завърши лидера в генералното класиране Жулиан Алафилип (Декьоник-Куикстеп). Така той успя да увеличи разликата до втория Герайнт Томас (Инеос). Шампионът от 2018-а бе изтърсен километър преди финала. Така той изостава вече на 2:02 от Алафилип. Само на 12 секунди зад него пък е Стивън Круйсвайк (Йъмбо-Висма).

Късият, но брутален етап, наистина бе толкова драматичен, колкото се очакваше. Той трябваше да бъде истинският тест за Алафилип. Но се оказа, че французинът е по-добре подготвен от по-голямата част от конкуренцията. До края има още няколко планински етапа, но Алафилип демонстрира, че голямото чакане за Франция може и да свърши. Домакините нямат победител в Тура от 1985-а, когато спечели Бернар Ино.

Триумфът на Тибо Пино

Победата на иконичния връх е трета за французина в Тура. На финала той успя да изпревари избраната група от колоездачи. Извън нея освен Томас останаха още Роман Барде, който загуби 20 минути, Адам Йейтс, Дан Мартин, Наиро Кинтана, Ригоберто Уран, Енрик Мас и Якоб Фулсанг.

„Ако си катерач, всичките ти победи в Тур дьо Франс са красиви. Но няма как да не обичаш победите на подобни митични изкачвания“, заяви Пино.

- реклама -