стачка
По 5 милиона евро на ден ще бъдат загубите от стачката

Пилотите на Air France стачкуват, стотици полети са отменени

Пилотите на френския национален превозвач Air France обявиха 4-дневна стачка.

30 % от планираните полети за днес са отменени. Това ще попречи на хиляди футболни фенове да пътуват спокойно за мачовете от втория ден на Европейското първенство по футбол.

Въпреки това от Air France увериха, че пътуванията до градовете домакини на мачовете от първенството остават приоритетни за тях.

Съюзът на пилотите настоява правителството да се откаже от промените в трудовото законодателство, които ще улеснят наемането и уволняването на хора.

Това е един от многото съюзи, които предприемат протестни действия – боклукът на Париж не се събира от сряда, стачката в железопътния транспорт продължи 9 дни, а миналия месец протестиращи блокираха петролни рафинерии, припомня Би Би Си.

стачка

Президентът Франсоа Оланд предупреди трудовите съюзи да не провалят с действията си организацията на футболното първенство.

„Обръщам се към чувството за отговорност на всеки, защото държавата трябва да продължи да работи и тя ще го направи, като вземе всички необходими мерки“.

Стачката на пилотите ще продължи до вторник. Тя ще струва на компанията Air France по 5 милиона евро на ден.

7 милиона души се очаква да посетят 10-те френски града, които ще са домакини на Евро 2016.

На летище София също има отменени полети на Air France от и до София. Пътниците могат да променят резервациите си, заявяват от аерогарата.

- реклама -