самолет, русия, катастрофа

Пилотът на приземения самолет: Нямам представа защо бях прихванат, навярно досадна грешка

Пилотът на самолета, прихванат и приземен от ВВС – Валери Илиев, определи случая като досадна грешка. Мъжът е инструктор от частна школа за летци в село Бохот.

Военновъздушните ни сили прихванаха и приземиха малък самолет край Свищов

„Нямам представа защо бях прихванат. При изпълнение на учебно-тренировъчен полет вчера към 16.00 ч. поради технически проблеми в радиостанцията се качих на самолета, за да го тествам. Не съм ходил до Свищов, а изпълних задача на около 20 км от летището в Бохот, след което бях прихванат от самолет на ВВС“, разказа в ефира на NOVA NEWS Илиев.

Припомняме, че в четвъртък около 17.42 ч. дежурните сили и средства от състава на ВВС са били приведени в действие за изпълнение на мисия „Air Policing“ по самолет-нарушител.

Според източници на NOVA пилотът трябвало е да заяви полета си нa военното летище в Долна Митрополия, но не го е направил.

По думите му вчерашното изпълнение е било „недобро“. „Не съм нарушител, информацията не се дава от България, а от командването на НАТО. В авиацията съществува пространство G – сегмент от въздушното пространство до определена височина, в която всеки един собственик на летателно средство може да изпълнява полети, без да се обажда на когото и да било. Аз винаги се обаждам. Не съм нарушил никакви закони, нито съм бил причина за паника“, категоричен бе Илиев.

Той допълни, че след прихващането са се изсипали всички възможни служби. „Бях отведен в полицията и бях задържан вчера от 16 ч. до преди половин час. Снеха ми показания. Ще предявя искания. Това нарушава свободата ми и петни името ми“, заяви той.

- реклама -