Боинг

Пилотът на падналия самолет е искал разрешение да се върне на летището – ОБОБЩЕНИЕ, СНИМКИ

Пилотът на „Боинг“ 737-800 MAX на „Етиопиан Еърлайнс“, който се разби шест минути след излитането от Адис Абеба тази сутрин е заявил на „че има трудности“ и иска да върне самолета обратно. Това съобщиха от авиокомпанията пред журналисти в етиопската столица, в отговор на въпрос дали самолетът е подал сигнал за бедствие.

Той е получил разрешение, но вместо да се върне, машината се е разбила.

На борда на самолета са пътували граждани на 33 държави.

Оцелели няма, на борда е имало 149 пътници и 8 души екипаж

Машината се разби 6 минути след излитането си от международното летище „Боле“ в Адис Абеба. „Боинг 737“ е изпълнявал редовен полет за кенийската столица Найроби, когато контролната кула е загубила контакт с машината. Самолетът е паднал край градчето Бишофту, разположено на 60 километра югоизточно от етиопската столица. Времето в района на Адис Абеба при излитането на самолета е било ясно.

От авиокомпанията съобщиха, че на борда е имало 18 канадски граждани, 9 от Етиопия, 8 от Италия, 8 от Китай, 8 от САЩ, 7 от Великобритания, 7 от Франция, 6 от Египет, 5 от Холандия, по четирима от Нова Зеландия, Индия и Словакия. Загинали си и трима австрийци, по 3 жертви дават и Швеция и Русия. Гражданите на Испания са били двама, 2 от Мароко, 2 израелци и един – белгийски гражданин. Още трима пътници са с паспорти на ООН, националността им е установена, обясниха от авикомпанията.

В самолета не са пътували български граждани. Премиерът Борисов изпрати до Етиопия съболезнователна телеграма.

Свидетели разказват, че след удара на самолета със земята е избухнал огромен пожар. Четири хеликоптера са участвали в гасенето на пламъците.

От самолетостроителната компания „Боинг“, която е произвела самолета, обявиха, че „следят от близо ситуацията“. Моделът 737-800 Макс е относително нов. Той е в експлоатация от 2016 година. Машината е била закупена от Етиопските авиолинии миналия юли.

Етиопия

Самолет от същия модел на индонезийската компания „Лайън Ер“ катастрофира миналия октомври само 13 минути след излитането си от Джакарта. Загинаха всички 189 души на борда.

- реклама -