Пилот загина при катастрофата на португалски самолет за гасене на пожари

Португалски самолет за гасене на пожари се разби днес от испанската страна на границата, докато участваше в операция за потушаване на горски пожар в граничен район в Северна Португалия. Единият от двамата пилоти е загинал, предаде Франс прес, като се позова на службата за гражданска защита.

Шейсет и пет годишният пилот – португалец – е починал на мястото след пристигането на екип на „Бърза помощ“. Другият пилот, 39-годишен испанец, е бил тежко ранен и е откаран спешно в португалска болница.

Катастрофата е станала на испанска територия, на километър-два от границата, посочи в комюнике „Гражданска защита“. Самолетът се е разбил в ненаселен планински район след маневра за зареждане с вода, казаха от службата, предава БТА.

Машината е участвала в гасене на пожар, избухнал тази сутрин в община Линдозу, в сърцето на националния парк Пенеда-Жереш, който граничи с испанската автономна област Галисия.

В момента на катастрофата в борбата с пламъците са участвали седем португалски и четири испански самолета. Над 100 португалски огнеборци продължават опитите да овладеят пожара.

- реклама -