Шакира, Пике
Шакира и Жерар Пике

Пике е глобен 2,1 млн. евро за укриване на данъци

Централният защитник на Барселона Жерар Пике бе глобен с 2,1 млн. евро от испанските власти. Причината – укриване на данъци с измами чрез имиджовите му права. Той е поредният футболист с подобна присъда след Меси и Кристиано Роналдо.

Присъдата бе потвърдена от Националния съд в страната. Бранителят подаде жалба пред институцията заради присъдата от 2016-а година, която постановява, че той трябва да възстанови 1,5 млн. евро укрити данъци и да заплати 600 хиляди евро глоба. Трибуналът обаче е потвърдил, че Пике е фалшифицирал прехвърлянето на имиджовите си права на компанията Керад Проджект. Така той е платил по-малко данъци през 2008, 2009 и 2010-та година. 32-годишният защитник може да обжалва пред Върховния съд на Испания, който е последната инстанция.

Съпругата на Пике – Шакира – бе разпитана за 14,5 млн. евро данъци

Присъдата на футболиста идва само месец, след като съпругата му Шакира бе разпитана от съда в Барселона. Шакира е разследвана относно предполагаемо укриване на данъци на стойност 14,5 млн евро. Говорителите на колумбийската певица отхвърлиха обвиненията.

- реклама -