Пикът на грипната епидемия ще бъде следващата седмица, 1370 училища в страната са във ваканция

грип

Очакваме пикът на грипната епидемия в страната да бъде през следващата седмицата, съобщи по време на посещението си във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите му в края на следващата и началото на по-следващата седмица заболеваемостта ще бъде преодоляна, а броят на болните ще започне да намалява. „Надявам се прогнозите ни да се сбъднат, защото тази година доста продължи грипната епидемия“, коментира министърът.

Във връзка със случая на починало бебе в болницата в Плевен, той коментира, че има установени допуснати грешки в лечебното заведение. Според министър Ананиев от Министерството е назначена проверка. „Резултатите ще бъдат оповестени пред обществеността когато проверката приключи“, посочи той.

МОН: Над 1370 училища в страната са в грипна ваканция

От днес в грипна ваканция са учениците от 267 училища в София-град, от 124 училища в област Благоевград, от 105 училища в област Плевен и от 41 училища в област Кюстендил.

Учениците от София-град и област Плевен няма да са на училище до 5 февруари, включително, тъй като тогава е междусрочната ваканция и ще трябва да отидат на училище на 6 февруари. Учебни занятия в благоевградските и кюстендилските училища няма да се провеждат до 1 февруари включително. Те ще трябва да отидат на училище на 4 февруари.

В грипна ваканция  от днес са учениците и от областите Велико Търново, Русе, Разград, Добрич и Кърджали. Продължава грипната ваканция за 194 училища в Пловдивско, по 122 училища в област Варна и област Пазарджик, за 80 училища в област Хасково и за 43 училища в област Ямбол.

В област Видин няма занятия в 32 училища и две детски градини по предписание на РЗИ. В 22 училища в област Враца и 7 училища в област Ловеч също няма учебен процес. Поради лоши метеорологични условия не се учи в 8 училища в област Смолян.

В предгрипна обстановка е област Търговище.