Пик на магнитни бури (Как да се предпазим)

Ако хубавото време не ни кара да се чувстваме по-добре, вероятно за това си има и причина. Силни магнитни бури удрят земята през февруари.

Така че ако усещаме слабост, ниска производителност или главоболие, това никак не е случайно.

Доц. Петя Трифонова, която е зам.-директор на Националния институт по геофизика към БАН, обясни какво всъщност представляват магнитните бури, предаде Нова телевизия.

Това са слънчеви изригвания, които внезапно и рязко изменят магнитното поле на планетата ни. Те могат да повлияят по два начина на живота ни – могат да засегнат част от технологиите, но могат да засегнат и здравословното състояние на някои от нас.

Освен обичайното главоболие, слънчевите изригвания могат да доведат до изменение на кръвното ни налягане, както и на сърдечната ни дейност.

„През изминалата седмица беше пикът на магнитни бури. Сега следва пауза от няколко дни преди следващата изригвания”, каза доц. Трифонова.

Сравнително по-мощните бури са до средата на месеца, като първата ще е между 2 и 5 февруари. “Вече се усеща взаимодействието на потока заредени чстици със земната магнитосфера”, коментират геофизиците.

Около 10 февруари прогнозите чертаят още една по-силна магнитна буря. След това – около 18, 25 и 28 февруари отново ще има смущения, като най-силното от тях ще е в самия край на месеца посочват от НИГГГ към БАН.

Не са много начините, по които можем да се скрием от влиянието на слънчевите изригвания, обяснява ученият.

„Да останем вкъщи по време на слънчеви изригвания – това е единственият начин да се предпазим донякъде, защото железобетонните конструкции на сградите спират магнитното поле”, подчерта зам.-директорът на Националния институт по геофизика към БАН.

- реклама -