вино
сн. БГНЕС

Пием по-малко вино заради пандемията

Консумацията на вино в световен мащаб е спаднала през миналата година до най-ниското си ниво от 2002 г. насам, тъй като баровете и ресторантите затвориха вратите си и туристическите пътувания пресъхнаха на фона на пандемията от коронавируса, съобщи търговска организация.

Общото потребление е спаднало с 3% до около 234 милиона хектолитра през 2020 г., или приблизително 6,2 милиарда галона, съобщи базираната в Париж Международна организация на лозята и виното (OIV).

Спадът отразява и въздействието на 25-процентните американски мита върху няколко европейски вина, наложени от бившия президент Доналд Тръмп в края на 2019 г. заради трансатлантическия спор за субсидирането на самолети. Тези мита бяха премахнати от американския президент Джо Байдън в сделка с длъжностни лица от ЕС миналия месец.

По отношение на пазарната стойност, според оценката на OIV за общия износ от страни производители на вино, ключов показател за индустрията, тя е спаднала с 6,7% през миналата година до 29,6 милиарда евро (35,6 милиарда долара). Но консумацията се задържа по-добре от очакваното от OIV, след като през октомври предупреди за спад, който може да достигне 10%.

„Тази прогноза беше твърде негативна“, заяви директорът на асоциацията Пау Рока в онлайн пресконференция. „Увеличението на продажбите на вино в супермаркети наистина помогна да се компенсира намалената консумация в кафенета, барове и ресторанти, затворени в няколко държави, за да се ограничи социалното дистанциране по време на пандемията“, каза Рока.

И докато кризата удари най-много празничните пенливи вина като шампанското, продажбите на вино в кутии надминаха всички останали категории през миналата година, като обемите се покачиха с 12%. Въпреки това, така наречените вина Bag in Box все още представляват само 4% от общата продукция по обем – и само 2% по стойност, според OIV.

- реклама -