Пхенян тествал бомба, която е три пъти по-мощна от хвърлената над Хирошима

Севернокорейския ядрен тест, извършен в неделя, е бил със сила от 50 килотона

Това съобщиха от министерството на отбраната на Южна Корея в изявление.

Това означава, че експлозията е била пет пъти по-голяма от последния подобен опит на Пхенян от септември миналата година. И три пъти по-мощна от атомната бомба над Хирошима от 1945 г.

Южнокорейските военни са забелязали признаци на подготовка за ново ракетно изпитание от режима в Пхенян, предава РИА Новости, като се позовава на агенция Yonhap.

В Сеул допускат, че този път Северна Корея може да проведе изпитание на междуконтинентална балистична ракета. Според южнокорейските военни по този начин Пхенян се стреми „да покаже на САЩ, че разполага с ядрени оръжия“. От Сеул обаче не уточниха кога може да се очаква новия опит.

Южна Корея и САЩ ще разположат допълнителни средства за противоракетна отбрана в отговор на ядрения тест на режима в Пхенян,съобщи в понеделник министърът на отбраната на Сеул, предава AFP.

По вътрешната граница на Корейския полуостров вече е разгърната системата THAAD, но в изявление от военното ведомство на Сеул се казва, че „четитри оставащи изстрелващи устройства скоро ще бъдат разположени, за да се противопоставят на нарастващата ядрена и ракетна заплаха от Севера“.

- реклама -