ваксина, Pfizer, ефективност

Pfizer разреши съхранението на ваксините в обикновени хладилници

Транспортирането и съхранението на коронавирусната ваксина на BioNTech / Pfizer за две седмици може да се извършва при температури от минус 15 до минус 25 градуса по Целзий – тоест в конвенционалните фризери, съобщи в Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

Преди това едно от най-важните условия беше поддържането на температурния режим на етапите на транспортиране и съхранение – от минус 60 до минус 80 градуса по Целзий. Само пет дни преди директната употреба беше разрешено лекарството да бъде съхранявано в конвенционалните хладилни камери.

FDA се надява, че облекчаването на изискванията ще улесни снабдяването с ваксината на лични лекари и в аптечната мрежа. Освен това ще бъде намален натискът върху доставчиците, които до сега трябваше да разполагат с тежки фризери, както и специални контейнери със сух лед.

Pfizer се свърза с FDA преди седмица с молба за корекции в насоките за доставка и съхранение на васините. Според представители на компанията промените са свързани с нови данни, получени за девет месеца от началото на разработването на лекарството.

- реклама -