ваксини ваксинирани, ваксини, Политико, скорост,
сн. БГНЕС

Pfizer и BioNTech ускоряват производството на ваксини

Pfizer и BioNTech ще ограничат забавянията на доставките на ваксини само до една седмица, след като в Европа се появиха опасения, че доставките могат да бъдат забавени до един месец.

Американският производител на лекарства и неговият германски партньор „разработиха план, който ще позволи разширяване на производствения капацитет в Европа и ще доставят значително повече дози през второто тримесечие„, заявиха те в съвместно изявление.

„В резултат на това нашето съоръжение в Пуупс, Белгия, ще преживее временно намаляване на броя на доставяните дози през следващата седмица.“

Pfizer и BioNTech обещаха доставките да се върнат към първоначалния график за Европейския съюз от седмицата 25 януари, с увеличена доставка. „За да се постигне това, сега са необходими определени модификации на производствените процеси.“

От Pfizer беше заявено в петък, че ще забави доставките на ваксини през следващите три до четири седмици поради работи в ключовия си завод в Белгия. Според компанията модификациите във фабриката Пуурс са необходими, за да се увеличи производственият капацитет от средата на февруари. В тежко засегнатата Европа декларацията породи опасения, че закъсненията могат допълнително да забавят разпространението на ваксини, което вече е подлагано на сериозна критика. Шестима министри на здравеопазването в ЕС подписаха писмо до Европейската комисия в петък, за да изразят „сериозна загриженост“ относно забавянето на доставките.

Ваксината Pfizer-BioNTech, която беше разработена с рекордна скорост, стана първата, одобрена за общо използване от западна държава на 2 декември, когато Великобритания й даде зелена светлина.

- реклама -