Грета Ганчева
сн. ТАСС

Певицата Грета Ганчева получи руско гражданство

Известната българска певица Грета Ганчева, съпруга на легендарния Емил Димитров, стана гражданка на Русия. Церемонията по полагане на клетва се състоя днес в Руския културно-информационен център в София в присъствието на руския посланик в България Анатолий Макаров и руски дипломати.

Подобно събитие се състои за първи път в съвременната история на България, съобщава ТАСС.

Анатолий Макаров го нарече „изключително“, подчертавайки, че руското гражданство „е получено от близък и доверен приятел“.

„Знаем, че кариерата ви, по време на която сте записали много самостоятелни албуми, а също така сте участвали в редица игрални филми, е неразривно свързана с Русия. Вие сте автор на над 20 произведения на руски език, които са станали хитове в България и Русия. В чест на Олимпийските игри в Москва издадохте първия си музикален албум с композиции на руски език, през 1986 г. – колекция от патриотични и фронтови песни за Великата отечествена война“, отбеляза Макаров.

„Направихте много за сближаването на народите на нашите страни, за укрепването на българо-руското приятелство, което е неподвластно нито на време, нито на политическа конюнктура. И в този контекст решението на руското ръководство – указът на президента на Руската федерация от 5 октомври 2020 г. – за приемането ви за гражданин на страната ни, е потвърждение на вашите солидни заслуги и дългогодишен труд в полза на народите на двете страни“.

„Влюбих се в руския народ, който слуша моите песни от много отдавна. Обичам те, Русия, и днес дадох клетва на тази велика държава. Нашите страни са обединени от вековна любов. Благодаря ти, че ме прие в голямото сърце на Русия, в семейството си, Аз съм част от него. Горда съм, че съм гражданка на великата Русия“, каза емоционално Ганчева след полагането на клетвата. „Днес съм най-щастливата жена“, сподели Ганчева и в знак на благодарност изпя популярните песни – „Русия“ (изпълнена за първи път през 2019 г. в московската концертна зала „Зарядье“) и „Моя страна, моя България“.

Първото турне на Ганчева в Москва, с концерт на Червения площад, се състоя през 1964 година. През 1980 г., в чест на Олимпийските игри в Москва, тя издава първия музикален албум с композиции на руски език, а през 1986 г. – колекция от патриотични и фронтови песни за Великата отечествена война.

Грета Ганчева е лауреат и участник в много български и руски фестивали, включително Световния фестивал на младежта и студентите в София през 1968 г. и Сочи през 2017 г. Тя продължава активната си концертна дейност и досега, традиционна участничка е в множество празнични концерти, посветени на събития от историята на двете страни, и продължава да пише нови песни. Песента „Тумбалалайка“ е една от най-известните в репертоара на българската певица.

- реклама -