Петя Аврамова, Черноморие плажове строителство Ларгото

Петя Аврамова: Правителството ще търси всички законови начини да спре строителството около морските плажове

„Правителството и МРРБ ще търси всички възможни законови начини да спре строителството в зоните около морските плажове.“

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя беше категорична, че дори ще се търсят и законосъобразни възможности и начини за отчуждаване на части от имоти, които са в „чувствителната“ зона до морските плажове. По думите й това се отнася за имотите, за които няма забрана за строителство.

„Това ще струва много средства и трябва да се намери правилния баланс, тъй като това са скъпи терени, които ще бъдат оценени за много пари“, подчерта Аврамова.

Регионалният министър обясни още че, относно изграждащият се нов обект на къмпинг „Корал“ има забрана за строителството със заповед на МОСВ от 2014г., която е потвърдена с решение на ВАС от февруари 2018г.

ДНСК проверява всички обекти, както по Северното, така и по Южното Черноморие, за които има сигнали или информация от медиите за строителство, твърди Петя Аврамова.

Това, което е констатирано до момента при проверката на к.к. „Константин и Елена“ е че няма законови нарушения и строителството се изпълнява законосъобразно. Продължават проверките по плажовете днес, по Южното Черноморие, съобщи регионалният министър. Утре началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще изнесе данни за резултатите от проверките и за строежите, които се спират от ДНСК.

Относно проекта за „Ларгото“ министърът коментира, че в МРРБ не са постъпвали сигнали за злоупотреби и всички документи във връзка със строежа са предоставени на Управляващия орган от бенефициента.

„Предвид течащото дело, с което Министерството на културата е предявило иск за неустойка към изпълнителя на проекта, Управляващият орган ще изчака окончателното решение на съда преди да предприеме действия по казуса и по визираното закъснение в срока“, обясни още министър Аврамова. Тя каза, че е изискала доклад от ръководителя на Управляващия орган относно изпълнението на проекта.

„Все още няма приключили преписки, свързани с искане за освобождаване от винетни такси на пътни отсечки от републиканската пътна мрежа“, коментира пред журналисти още регионалният министър. По думите й има решения на общински съвети, които постъпват в АПИ за освобождаване на отсечки, които са на територията на съответните общини, но това е процес, който не е приключил и за тези от тях, които ще бъдат освободени от винетна такса ще се пристъпи към споразумение между АПИ и съответната община за тяхната поддръжка.

- реклама -