инвестиции ВиК сектор Петя Аврамова проекти тол такси винетки Видин, магистрала Петя Аврамова, компромати, ГЕРБ, Борисов, предизборна кампания

Петя Аврамова: Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд. лева

Дадена е зелена светлина за проекти за над 3,7 млрд. лв..

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по БНТ.

Тя уточни, че средствата са от държавния бюджет, Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и Механизма „Свързана Европа“ и допълни, че най-големият подарък на правителството за Северна България са резервираните средства за изграждане на АМ „Хемус“ в участъка от п.в. „Боаза“ до разклона с пътя Русе – Велико Търново.

В момента се строи АМ „Струма“. През декември, 5 месеца предсрочно, беше открит Лот 3.3 „Кресна – Сандански“. Стартирали са търговете и се надяваме тази година да стартира строителството на най-тежкия участък от магистралата през Кресненското дефиле. Лот 3.1 Благоевград – Крупник е готов на 40%. АМ „Струма“ трябва да бъде изцяло готова през 2023 г., а АМ „Хемус“ – 2024 г.

Системата за купуване на електронни винетки работи. Данните, които хората вкарват в нея, са защитени. Очаквам най-големия бум в края на януари, защото тогава изтича валидността на голяма част от тях. Тя допълни, че в момента винетки могат да бъдат купени от сайта www.bgtoll.bg, през мобилно приложение, от апарат за самотаксуване, от областните пътни управления и от каса на мобилен оператор. До няколко дни ще могат да се купуват и в бензиностанциите, на каса, така, както са купувани до момента.

До няколко дни очакваме Световната банка да ни даде варианта на тарифи за тол такси, които те предлагат.

Предстоят ни срещи с браншови организации. Ще подложим тарифите на обществено обсъждане, така че до средата на февруари да има преминало обществено обсъждане и тарифи, които подлежат на нотификация от Европейската комисия, коментира още министър Аврамова.

За ползването на цялата републиканска пътна мрежа се плаща винетна такса. Освободени са участъците, които са на територията на населените места. Извън населените места се плаща винетна такса, напомни тя.

Столична община иска участъци от републиканската пътна мрежа в общината, извън границите на населеното място, да бъдат освободени от такса, обясни министърът. Тя благодари на премиера за апела му към общините, които искат освобождаване от плащане на винетна такса, да поемат поддръжката, рехабилитацията, ремонта на тези отсечки от републиканската пътна мрежа.

Този въпрос може да възникне с всички населени места и всички общини в държавата. Общините са 265 на брой. Те са свързани една с друга, няма бели петна. В рамките на общините могат да поискат всички да бъдат освободени определени пътища от републиканската пътна мрежа. Да, може, ако общините поемат ремонта, рехабилитацията и поддръжката. АПИ с винетната такса, която събира, поддържа тази мрежа – строи пътища, рехабилитира, ремонтира, заяви министър Аврамова.

Тангентата е построена като скоростна отсечка, специално за транзитно преминаващи, напомни регионалният министър. Тя изрази надежда Столична община да помисли за искането и допълни, че предстоят нови срещи между общината и АПИ.

В отговор на въпрос Петя Аврамова напомни, че ВиК операторите в консолидираните територии за първи път ще бъдат бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″. Във водопроводи, канализация и пречиствателни станции ще бъдат вложени 1,2 млрд. лв. 13 от изготвените 14 регионални прединвестиционни проучвания са одобрени. Започва поетапно подаване на апликационни форми към оперативната програма и сключване на договори.

По отношение на исканата от БСП проверка на пътища от европейска лаборатория министърът заяви, че го подкрепя, но подчерта, че българските лаборатории са лицензирани и трябва да имаме повече доверие в българските институции. Тя напомни, че беше поискано БСП да подадат пътни експерти, с които АПИ да водят разговори, което досега не е направено. АПИ не е политически орган и е нормално да разговарят професионално, подчерта министърът.

- реклама -