Петя Аврамова: COVID не засегна строителния бранш, януари 2021 г. трябва да бъде пуснат тунела „Витиня“

„Смятам, че мерките са достатъчно, просто българите трябва да ги спазваме. Спрете се, вразумете се, нека за известно време да ограничим социалните си контакти. Така ще помогнем на всички лекари. “ За това призова регионалният министър Петя Аврамова пред БТВ.

Ходете до магазина, на работа, в парка, но ограничете срещите си, апелира още тя.

„Най-лесният вариант е да бъде затворена държавата, да спре да работи икономиката. Тогава ще се появят други сериозни проблеми. Баланса, който правителството търси, е да работи икономиката и в същото време всички ние като отговорни граждани да се справим с мерките, а те са елементарни“, коментира Аврамова.

COVID кризата не е рефлектирала върху строителния бранш, стана ясно от думите й. Регионалният министър потвърди, че не е имало забавяне на проектите.

„Тази година беше година на строителство. Стоят се магистрали, ремонтират се пътища Тунел „Витиня“ се оказа сложно предизвикателство. 2018 г. бе стартиран, оказа се, че има сериозни кухини. Много тежко строителство, като дори е мислено в посока на нов тунел. За да не бъде опасен, този тунел се ремонтира. Януари 2021 г. трябва да бъде пуснат“, каза министър Аврамова. 

Тя каза, че до ремонта тунелът е бил опасен. 

Изграждането на тунел „Железница“ пък върви с нормално темпо. 2/3 от тунела е прокопан. През Кресненското дефиле текат процедури за избор на изпълнител.

„Хубавата новина е, че вече е пуснато движението по един от участъците на АМ „Европа“ – 17 км между Драгоман и Сливница. 6 месеца предсрочно е завършен. Това е един участък с 11 сериозни съоръжения. Текат строителните дейности от Калотина до Драгоман, като 2022 г. трябва да приключат и в този участък“, посочи още Петя Аврамова

Ремонтът на АМ „Тракия“ пък ще обхване 52 км. Това е 12-километровият участък към Бургас и 40 км от Чирпан до Стара Загора.

„Няма как да затворим цялата магистрала, ще затваряме поетапно. Продължаваме и след Нова година“, обобщи регионалният министър.

„Автомагистрали“ пък ще отговаря за ремонта на АМ „Хемус“. В тази връзка Петя Аврамова коментира изказване на президента Румен Радев за изразходването на средствата.

„Освен да се тресе от пандемична криза, държавата се тресе и от предизборни изказвания. Това е едно абсолютно спекулативно изказване. Първо, „Автомагистрали“ е държавно дружество със 100% държавно участие в капитала. Възлагането е по Закона за обществени поръчки, така че това не е незаконно възлагане. Освен това аз не знам кога президентът Радев е поискал информация, така беше поискана от народен представител – кои обекти са възложени на държавното дружество“, заяви регионалният министър.

- реклама -