Петя Аврамова, безопасност нарушения катастрофи безопасност

Петя Аврамова: 96% от пътните произшествия са станали заради нарушения на водачите

По данни на МВР за миналата година 96 процента от пътните произшествия у нас са станали заради нарушения на водачите. Малък е процентът на катастрофите, станали заради пътните условия, но 593-ма са загинали по пътищата на България, което е лоша статистика.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на международната конференция „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“.

Тя цитира и данни от годишния индекс за безопасно шофиране за 2018 г., според които 93 процента от пътните произшествия с жертви са заради човешки грешки, а превишаването на позволената скорост е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори.

За да се подобри безопасността на пътя, е необходимо да се обърне сериозно внимание както на пътната инфраструктура, така и на поведението на самите водачи на автомобили, отбеляза регионалният министър.

Продължава изграждането на магистралната мрежа и на високоскоростните пътища, като се работи по магистралите – „Хемус“, „Струма“, „Европа“, по скоростния път Видин – Ботевград и се изпълняват 119 километра стратегически пътни проекти, информира министър Аврамова.

Тя каза, че се рехабилитират и основни пътни участници, общо със средства от ОП „Региони в растеж“ от държавния бюджет и от програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират 824 километра републикански пътища за над 500 милиона лева.

Агенцията „Пътна инфраструктура“ проверява състоянието на всички предпазни мрежи на автомагистралите, на мантинелите и на маркировката по пътищата.

За подобряване на безопасността по републиканските пътища се ремонтират ограничителни системи за 18 милиона лева, като с приоритет са участъците от магистралите. Полага се и пътна маркировка за над 5 милиона лева – приоритетно по магистралите и по първокласните пътища, информира регионалният министър, предава БТА.

Тя съобщи, че експертите на АПИ заедно с МВР са направили обследване на участъците с концентрация на пътни произшествия.

Предвижда се по републиканските пътища да бъдат изградени интелигентни транспортни системи за управление на трафика, които ще дават информация в реално време за пътната обстановка на пътуващите. Създава се и Националният координационен център за безопасно движение по пътищата като част от мерките на правителството за ограничаване на транспортния травматизъм, каза министър Аврамова. Тя добави, че Центърът ще осигурява оперативна координация, взаимодействие между държавните структури при прилагане на мерките за превенция, при усложнени пътни и метеорологични условия и ще работи непрекъснато.

- реклама -