Петте най-строго пазени в тайна операции на КГБ

Както ЦРУ, така и руската шпионска агенция КГБ е участвала в редица конспирации и заговори по целия свят, сред които изнудвания и отвличания

Голяма част от разсекретените тайни на КГБ са достигнали до нас благодарение на Василий Митрохин. Той работил в архива на КГБ в продължение на 30 години, след което заминал в Обединеното кралство и предал 25 000 страници тайни на организацията.

Ето някои от най-тревожните и необичайни операции на КГБ, събрани от Дебати.бг.

Атаки срещу американската инфраструктура

От 1959 до 1972г. агенти на КГБ заснемали американски електроцентрали, язовири, нефтопроводи и инфраструктурата на електричество на целия Ню Йорк. След като избрали цели, за които смятали, че са най-уязвими, КГБ си направи тайна централа в близост до Харисбърг, Пенсилвания. Оттам агентите на руското разузнаване планирали и извършвали редица атаки срещу американската енергийна система. ВЕЦ-овете, които осигурявали значителна част от енергийните доставки на САЩ, били основна мишена на КГБ. Руснаците разработили подробен план за унищожаване на два големи язовира в Монтана.

Това щяло да затрудни електрозахранването на щата Монтана и околностите. Атаката трябвало да започне на 3 километра надолу по реката Саут Форк. Агентите на КГБ трябвало да унищожат стълбовете по планинския склон, което щяло да затрудни включването на електрозахранването на по-късен етап. След това руснаците поели контрола над единия от язовирите и били решени да го унищожат. Подобно действие щяло да остави без ток целия щат Ню Йорк. КГБ планирали да нападнат петролопроводите между Канада и САЩ, пише Дебати.

„Операция Цедар” била планирана повече от 10 години. Руснаците дори се опитали да унищожат нефтените рафинерии в Канада, които били основни доставчици на бензин в САЩ. Всички атаки срещу американската енергийна система били част от по-голяма схема за нападение на Ню Йорк. От КГБ смятали, че веднъж щом унищожат енергийните доставчици на САЩ, ще могат да се възползват от хаоса и тъмнината, за да взривяват кейове и складове по пристанището на Ню Йорк (ключово пристанище за американската търговия, с голям стокообмен)

Заложническа криза

През 1974г. КГБ създали специално звено за борба с тероризма – „Алфа Груп”, което било използвано за извършване на строго секретни и опасни мисии на СССР. През 1985г. Съветският съюз бил изправен пред първата си голяма заложническа криза, след като четирима руски дипломати били отвлечени в Ливан от терористи. Похитителите на съветските граждани предявили доста необичайни за онова време искания- Москва да окаже влияние върху правителството на Сирия, за да бъде спряна сирийската военна операция срещу Ливан.

Второто изискване било Москва да ликвидира посолството си в Ливан. В случай на отказ, терористите заплашвали да убият и четиримата дипломати След това похитителите изпратили ужасяващи снимки до медиите, на които се виждали дипломатите с опрени до главите им пистолети. Първоначално властите на СССР решили да преговарят, за да освободят заложниците. Но нещата се променили, когато руснаците не изтеглили войските си от Сирия, а терористите екзекутирали единия от руските дипломати. Тогава КГБ бързо предприели действия.

Първоначално руските спецслужби смятали, че групировката Хизбула стои зад отвличането. Затова заловили един от роднините на лидера на терористичната организация Имад Мугния. Агентите на КГБ го подложили на зверски мъки и изпращали части от тялото му на похитителите на руските дипломати. Скоро след това КГБ убили заложника си. Един след друг изчезнали повече от 10 командири на различни ливански специални служби. След това Мугния получил писмо, в което му се предлагало той да избере следващата жертва, ако не освободи междувременно съветските заложници. Имад Мугния си дал сметка, че след като писмото му е предадено лично в ръцете му, то следващият ще бъде не друг, а самият той. Буквално на следващият ден заложниците били освободени, а обсадата на съветското посолство свалена.

Купували американски банки

Когато КГБ не използвали шпиони, за да се доберат до тайните на американското правителство, те се опитвали да атакуват банките на САЩ. В средата на 1970г., КГБ разработили план за тайно купуване на три финансови учреждения в Северна Калифорния – част от тайната операция за придобиване на информация за високотехнологични компании в региона. Трите банки били избрани от КГБ, защото отпускали заеми на технологични компании, голяма част от които помагали на американските военни.

Руското разузнаване се надявало, че ще успеят да открият американските военно-технологични тайни. В хода на операцията, КГБ наредили на сингапурския бизнесмен Амос Доу, да купи банките от тях, за да не може американското правителство да се досети за тайния руски план. Сделката обаче била осуетена от ЦРУ. Американското разузнаване научило за тайния план, като проследили финансовите движения на сингапурския бизнесмен. С учудване те установили, че парите му идват от съветска банка, дори бил изтеглил кредит от 50 млн. долара от Московската народна банка в Сингапур.

Операция „Пандора“

През 60-те години на миналия век расизмът в САЩ бил в своя подем, което предизвиквало огромно напрежение в страната. Бунтовете, протестите и исканията на цветнокожите за равни права предизвикали масови безредици в цялата страна. КГБ решили да се възползват от това като предизвикат още повече насилие между расовите групи в САЩ. Планът, наречен „Операция Пандора”, започнал с разпространяването на фалшиви листовки на Ку Кус Клан. В тях пишело, че чернокожите атакували евреи и ограбвали еврейски магазини в Ню Йорк. Брошурите призовавали своите читатели да се бият срещу „черните молци”.

След това КГБ изпратили същите листовки и на цветнокожите организации, с надеждата, че това ще предизвика още по-голяма напрежение и пряко насилие. КГБ не се спрели до тук – те започнали да изпращат фалшиви писма на борещите се за равни права американци, в които пишело, че евреи атакуват чернокожи в други краища на Америка. С две думи, руснаците подклаждали много сериозно огъня. Лидерът на еврейската асоциация бил убит година по-късно от арабин, който нямал нищо общо с чернокожите групи. Част от „Операция Пандора” било и взривяването на колеж за чернокожи младежи. КГБ заложи бомба в сградата и я взривили. Руснаците планирали да се обадят до няколко афроамерикански организации и да кажат, че атаката е дело на евреите.

Опитали се да убият Йосип Броз Тито

Макар че бил комунист, лидерът на Югославия Йосип Броз Тито изненадващо си навлякъл гнева на СССР и по-специално на Йосиф Сталин. С цел да направи Югославия по-независима, Тито се дистанцирал, както от САЩ, така и от СССР. Това довело да жесток конфликт, познат като „Разделението Тито-Сталин”. на снимката: лидерът на Югославия Йосип Броз Тито Заради това, Сталин поискал Тито да бъде убит и възложил тази задача на КГБ и на Министерството на вътрешните работи. Най-добрият таен агент на СССР имал тежката задача да извърши убийството на Тито. В черния му тефтер било записано името и на Лев Троицки.

Югославският лидер обаче като по чудо оцелял и изпратил съобщение на Сталин: „Спри да ми изпращаш убийци. Вече хванахме 5 от тях, единият от които имаше бомба, а другият – пушка. Ако ли не, аз ще изпратя един до Москва и няма да има нужда да изпращам втори” Когато конвенционалните методи не успели да заличат Тито, агентите на КГБ решили да приложат креативност. Решили да го убият като заразят с някаква болест. Руските лекари започнали да „майсторят” нов тип заболяване, с което да заразят Тито по време на дипломатически прием.

Предвидено било всички в стаята да умрат от болестта, с изключение на агента на КГБ, тъй като той бил предварително имунизиран. Руското разузнаване разработило и отровна кутия за бижута, която да убие Тито. Тя трябвало да играе ролята на „троянски кон” и щом бъде отворена да изпусне отровен газ, който да заличи югославския лидер. За щастие нито един от двата плана не бил изпълнен, а Тито надживял Сталин с повече от 30 години. Той починал на 87-годишна възраст през 1980г.

- реклама -