Ясен Петров
Снимка: БГНЕС

Ясен Петров: Ще се опитаме да зарадваме целия народ

„Ако ние дадем някаква искрица, това ще зарадва целия български народ. Ще се опитаме с моя екип в тази много тежка ситуация да върнем усмивките на лицата на хората.“ С тези думи започна представянето си новият селекционер на българския национален отбор по футбол Ясен Петров. Вчера той беше назначен за наследник на Георги Дерменджиев.

Официалният дебют на Петров начело на лъвовете ще бъде на 25 март. Тогава посрещаме в световната квалификация Швейцария. Три дни по-късно в София идва и Италия. „Осъзнавам с какво се захващам. Аз бях далеч, но никога не съм бил далеч от това какво се случва в българския футбол. Имах възможност да си почина година и шест месеца, през това време имах възможност да наблюдавам българското първенство, бях на мачове на националния отбор. Ако трябва да бъда искрен, имах варианти за Китай. Но поканата за националния отбор е чест. Не става въпрос за пари. Става въпрос, ако е възможно, да върнем някаква искрица. Националният отбор пряко вълнува всички привърженици на българския футбол“, заяви Ясен Петров.

Той обяви, че в щаба му ще влязат Георги Шейтанов, Костадин Видолов и Алекс Георгиев. С Георгиев той е работил в последните две години в Китай. „Ще ми трябва малко време, за да вляза надолу в структурата. Аз успях да говоря с треньора на младежкия отбор, проведохме много конструктивен разговор и ще продължаваме да го правим“, обясни селекционерът.

„Първите мачове са през три дни, ние ще търсим максимални резултати. Ще играят хора, които са във форма Същевременно може би ще дадем шанс на някои млади играчи. Дайте ми време, ще трябва да пътувам малко. Целият екип ще се разхвърляме на различни места, ще говорим с екипите на почти всички български отбори“, допълни треньорът.

Ясен Петров: Ако се страхувах, нямаше да съм тук

„Да ви кажа честно, от нищо не се притеснявам. Като няма резултати, съвсем нормално е да си тръгнеш. Аз съм изпълнен с оптимизъм, дано да станат нещата. Ако се страхувах или притеснявах, нямаше да съм тук днес. Каквото и да се случи, поемам цялата отговорност. Аз искам футболистите да имат повече самочувствие и вие да имате повече вяра в тях. Винаги съм вярвал, че ще застана тук пред вас, за мен това е кауза. Човек трябва да мечтае, мечтал съм да бъда треньор на Левски, мечтал съм да бъда треньор в Китай, мечтал съм да бъда национален треньор“, завърши Петров.

- реклама -