добив нефт петролът

Петролът на крачка от $50 за барел

След седмица на поскъпване в петък петролът отстъпи от психологическите $50 за барел.

Черното злато в петък се търгуваше в границата между $45 – $47 за барел.

Цените на петрола се сринаха отново в понеделник със скока на броя на петролните сонди и силния долар заради тръгналите спекулации, че Федералният резерв може да вдигне лихвените проценти при първа възможност този месец.

Американският еталонен барел US West Texas Intermediate падна с 79 цента до 45,09 долара, докато европейският сорт Брент падна със 76 цента до 47,25 долара за барел. И двата се сринаха почти с четири процента в петък, съобщава АФП.

Цените на петрола са под натиск за поскъпване, след като Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение за създаване на съвместна работна група, която да работи за стабилизиране на пазара на черно злато.

В началото на годината цените на суровината бяха около $28  за барел, а на 26 май цената скочи над психологическата бариера от $50 за барел.

Оттогава черното злато опитва да прескочи бариерата.

Петролните пазари бяха подкрепени допълнително от данни, показващи пореден солиден ръст на вноса на суров петрол в Китай през август. Това е нов знак, че търсенето на петрол в световен план е стимулирано от все още ниските цени. В същото време от САЩ и други силно развити икономики идват сигнали за забавяне в потреблението на горива.

В същото време Русия и Саудитска Арабия са най-големите производители на петрол в света. Иран обаче обяви, че e гoтoв дa paзгoвapя зa зaмpaзявaнeтo нa дoбивa, ĸoгaтo oбeмът нa пpoизвoдcтвoтo нa cypoвинaтa в нeгoвaтa cтpaнa дocтигнe paвнищeтo oт пpeди зaпaднитe caнĸции – 4 милиoнa бapeлa в дeнoнoщиe.

Ислямската република има солидни залежи на нефт и природен газ. Тяхното разработване може сериозно да повлия не енергийните цени по световните борси.

- реклама -