Петорна експертиза в ЕП: Снимките от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани (Видео)

Петорна експертиза в ЕП: Снимките на пари в чекмедже от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани.

В Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент е получена от българската прокуратура петорна компютърна експертиза на скандалните снимки и видеозаписи от спалнята на Бойко Борисов с пари в чекмедже.

Заключението е, че изображенията са манипулирани.

Това обяви пред комисията чешкият евродепутат Томаш Здеховски, който водеше делегация на ЕП в София през април.

„Искам да направя следното изявление в ролята ми на председател на официалната делегация на Комисията в България, която се проведе през април тази година – от 11 до 13 април. На няколко пъти обсъждахме случай от висок обществен интерес под наблюдението на Специализираната прокуратура в България и от Софийската градска прокуратура за процесуалните действия, свързани със снимки от

вилата на бившия български премиер Бойко Борисов.

Българската прокуратура предостави повече информация, която искам да споделя с вас от съображения за прозрачност“, обяви Здеховски, който е заместник-председател на комисията и водеше заседанието й.

„Относно процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия премиер Бойко Борисов – по време на предварителното производство бяха проведени редица следствени мероприятия. Бяха назначени общо пет технически компютърни експертизи за изследване на публикуваните снимки и видео.

Накратко – изследването показа, че снимките и видеото

са манипулирани. Има многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките. Има несъответствие в цвета на водните знаци, полиграфските стикери и сенките на обектите.

Изследването показа също, че има многобройни промени

в характеристиките на файловете, манипулирани са датите на заснемане на снимките. Метаданните на някои от тях са били премахнати“, съобщи Здеховски.

„Някои от снимките изглежда са направени във време,

когато бившия премиер е изпълнявал официални функции извън дома си. Според експертите позицията на обекти на различните снимки е една и също, въпреки че се твърди, че снимките са правени в интервал от година и половина. Според пет експертизи има обстоятелства, които поставят под въпрос авторитета на снимките и видеата…

Беше разпитвана и камериерката на г-н Борисов и тя твърди,

че никога не е имало пари или златни кюлчета в чекмеджетата. Това е всичко и ако искате да получите това писмо от прокуратурата, ще ви го дам, защото то не е тайна“, добави Томаш Здеховски.

- реклама -