момче, петокласник, възрастна жена, обир, побой, Враца грабеж, София, магазин, Герена, задържани

Петокласник преби и ограби възрастна жена във Враца

Окръжна прокуратура – Враца е предала на съд четиринадесетгодишният И.Б. по обвинение за извършено от него престъпление.

Момчето е ученик в 5-ти клас в училище в гр. Враца. Младежът често се разхождал в района на МБАЛ „Христо Ботев“ в града и забелязал, че една от къщите наоколо се обитава от възрастна жена. От разговор с нея разбрал, че живее сама. Решил да се възползва от този факт, като влезе в имота й и извърши кражба.

Вечерта на 05.04.2020 г. И.Б. облякъл черно яке с качулка, сложил си черни ръкавици и превързал лицето си с тъмна блуза като маска. В този вид той прескочил оградата на двора и се насочил към къщата на осемдесетгодишната жена. Обвиняемият счупил с ръка прозорчето на входната врата, след което я отключил от вътрешната страна.

Пенсионерката, която по онова време гледала телевизия, чувайки шума от счупеното стъкло, се отправила към коридора с думите „Кой си ти?“

Там я пресрещнал И.Б., избутал я обратно в стаята и я ударил с дървена пръчка по главата.

Грабителят повалил възрастната жена на пода и продължил да й нанася удари по цялото тяло, не преставайки да я пита „Къде са парите?“

Докато пострадалата се опитвала да се предпази с ръце, обвиняемият видял на ръката й златен пръстен – тип „халка“ с орнаменти, и го издърпал от пръста й.

Неудовлетворен от липсата на пари, Б. продължил да претърсва в стаята, след което започнал да души пострадалата и да настоява да му ги даде.

С последни усилия осемдесетгодишната жена успяла да се освободи и му показала портмонето си в гардероба. В него тя съхранявала сумата от 40 лева. Грабителят ги взел, както и мобилния телефон на пострадалата, след което избягал.

Пострадалата излязла на улицата, за да потърси помощ от съседите си. Бил подаден сигнал на телефон 112, след което на място пристигнали екипите на Бърза помощ и МВР.

След извършването на грабежа И.Б. се прибрал в дома си.

Отнетият златен пръстен скрил на тавана, дрехите, с които бил облечен, изгорил. Парите изхарчил за цигари, напитка и сладкиши.

От извършената на досъдебното производство съдебномедицинска експертиза е видно, че пострадалата получила телесни увреждания – счупване на фаланга на пръст и кост на дясната ръка, а освен това и множество охлузвания и кръвонасядания в областта на лицето и тялото.

Предстои наказателното производство срещу непълнолетния И.Б. да продължи в съда.

 

- реклама -