Теменужка Петкова енергетика арбитраж мини Бобов дол, мина Бабино американски газ доставки САЩ холандска фирма

Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината – ВИДЕО

Втората част от оборудването на АЕЦ „Белене“ ще пристигне до края на годината. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Петкова припомни, че вече наличното оборудване се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“ при условията и реда, определен от заводите- производители.

„Те са определили местоположението на отделните типове оборудване. Една част от оборудването се съхранява в затворените помещения, друга част от него, която е под защитата на азот, се съхранява на пристанището“, обясни енергийният министър.

Петкова обясни, че за оборудването се полагат всички необходими грижи и усилия то да се съхранява при възможно най-оптимални условия. Петкова посочи, че са предприети са необходимите действия и са взети мерки за презастраховане. Тя обясни, че навесите трябва да бъдат изградени, когато дойде втората част от оборудването, което ще се случи до края на годината.

„Надявам се да не стои дълго време оборудването на тази площадка. Помним колко дълго време стоя предишното оборудване. Това беше така нареченото старо оборудване за проекта АЕЦ „Белене“, което през 2007 г. върнахме обратно. Нещо друго – фактът, че сме съхранили старото оборудване за такъв дълъг период от време, означава, че ние сме достатъчно отговорни. Колегите от НЕК и разбира се колегите от АЕЦ „Козлодуй“, които ние можем да ползваме, имат необходимата специализация, за да положим най-добри грижи за това оборудване“, увери Петкова.

Ресорният министър се надява да се намери най-доброто решение за България по казуса АЕЦ „Белене“

Петкова припомни, че още от миналата година има заявен инвеститорски интерес. Най-сериозен до този момент, той бил, от на най-голямата ядрена компания в Китай. „Колегите идват тук, правят си съответните анализи, правят съответните огледи. Посетиха и площадката на място. Знаете какви са условията, които ние смятаме, че трябва да бъдат изпълнени. Държавата не трябва да се ангажира с дългосрочни договори за изкупуване на тази електрическа енергия, която ще се произвежда от атомната електроцентрала. Не можем да си позволим да отделяме финансиране, защото това са сериозни ресурси“, категорична бе Петкова.

Нена последно място ресорният министър обясни, че в момента от Министерство на енергетиката са готови с анализ на отделяне на активите и пасивите, свързани с проекта АЕЦ „Белене“. „Нека да изчакаме доклада на БАН и тогава вече да вървим напред“, заяви тя.

- реклама -