Петкова

Петкова: Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност за АЕЦ „Белене“-ВИДЕО

Делян Добрев не е правил нито едно плащане към „Уорли Парсънс“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг.

Петкова обясни, че Добрев е разпоредил да бъде ограничена дейността на „Уорли Парсънс“ до извършване на технически надзор. Тогава се подписва и протокол, с който се договарят двете страни да минимализират дейностите заради спрените дейности по АЕЦ „Белене“. С това сумата за „Уорли Парсънс“става 890 хил. евро.

По времето на Добрев били изготвени фактурите, а плащането било извършено от наследника му Драгомир Стойнев, става ясно още от думите на министър Петкова.

 

Като принципал Добрев не е можел да защити интересите на държавата

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова оправда дейсвията на бившия икономически министър Делян Добрев. Според нея той не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК по случая с АЕЦ „Белене“, той е такъв само на БЕХ.

Бившият министър на икономиката и енергетиката ще бъде привлечен като обвеняем за АЕЦ „Белене“, а по-рано днес той сам подаде заявление за падане на депутатския му имунитет.

Няма да правя генерални изводи и оценките, а да ви запозная с документите и фактите такива, каквито са. През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до БЕХ с копие до министъра на енергетиката Делян Добрев. То е постъпило в министерството, но то е само в рамките и компетентността на изпълнителния директор на БЕХ. Министърът не енергетиката е само принципал“, обясни Петкова.

Петкова: Добрев спасил решение на МС

По думите й след решение на МС се спира проектът АЕЦ „Белене“. Делян Добрев не е имал правомощия да се намеси в качеството си на принципал на НЕК, той е такъв само на БЕХ. Той показва протоколно решение от юли 2012, с което разпорежда на БЕХ да предприемат всички необходими действия за прекратяването на АЕЦ „Белене“. Той е предприел действията такива, каквито има по закон, така че да бъде спазено решението на МС.

„С действията си Добрев е извършил това, което е било в рамките на неговата компетентност, така че да защити и интересите на НЕК, и на БЕХ и на българската държава, каза още Теменужка Петкова.

- реклама -