Петкова ЧЕЗ оставка сделка

Министър Петкова: Режим на тока няма да има

Режим на тока няма и няма да има, категорична беше министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. По думите й, подобни твърдения са спекулации и говорят за „политическа немощ“ на опозицията в лицето на БСП. Петкова посочи, че има информация, че БСП готвят протести заради хипотетичен режим на тока.

„Искам съвсем отговорно да заявя, че подобни манипулации са изключително опасни. Недопустимо е да се заиграва със страховете на хората… Режим на тока няма и няма да има, искам дебело да го подчертая. Разбирам, че се намираме в предизборна кампания, но това не бива да бъде за сметка на спокойствие на българските граждани“.

Електроенергийната система на страната е стабилна, увери Петкова. В дните от 10-ти до 12-ти януари е отчетен рекорд в потреблението на електроенергия у нас – 7 700 МВтч. Такива стойности не е имало от 20 години насам. Рекорд има и за потреблението на природен газ.

„Производството на електроенергия е нормално. АЕЦ „Козлодуй“ работи на пълна мощност, както и електроразпределителните дружества. Няма населени места без електроподаване“, каза още енергийният министър.

Предстои проверка на 6-те предприятия, които трябва да осигуряват Студения резерв за енергийната система. Ако бъдат установени нарушения, ще има и санкции.

„Следим денонощно състоянието на потреблението и производството на електрическа енергия. В първия възможен момент износът на електрическа енергия ще бъде възстановен. Нека да видим и следващите няколко дни, тъй като се очаква отново понижаване на температурите“, отбеляза още министър Петкова.

- реклама -