Теменужка Петкова енергетика арбитраж мини Бобов дол, мина Бабино американски газ доставки САЩ холандска фирма

Теменужка Петкова: При доставките на газ ще следваме националните си интереси

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова не допуска, че проектът за газопровод „Турски поток“ може да бъде спрян по политически причини.

Така тя коментира пред bTV изявленията на американския заместник-държавен секретар Джон Съливан, който обяви, че САЩ са против проекта за „Турски поток“.

Петкова подчерта, че България ще следва своите национални интереси при доставките на природен газ. Страната ни ще доставя „синьо гориво“, съобразявайки се с европейското законодателство, добави министърът на енергетиката.

Тя припомни, че страната ни подкрепя диверсификацията на доставките и работи активно за изграждането на интерконектора с Гърция и терминала за втечнен природен газ в Александруполис, от който ще се доставя природен газ от различни източници.

Министър Петкова посочи, че газопроводът „Турски поток“ вече е осъществен и едната тръба е излязла на турското крайбрежие. По нея ще потекат около 15,75 милиарда куб.м. газ, с което България ще загуби руския транзит. „Искаме ли да запазим нашето стратегическо място на газовата карта на Европа. Всички решихме, че искаме да го запазим. За това ще търсим вариант за реализирането на концепцията за газов хъб в България“, подчерта Петкова.

Според нея втората отсечка на „Турски поток“ ще мине през територията на България и от там за Сърбия и Унгария.

- реклама -