АЕЦ Белене

Петкова: Няма да има драстично повишение в цените на тока след 1 юли

Драстично повишение в цените на тока след 1 юли няма да има. Въпреки че в някои от исканията, като това на ЧЕЗ за нощна тарифа, се предвижда скок с над 50%. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

От КЕВР започват проверки в електро дружествата преди да се произнесат за исканията им за цени от 1 юли. На този фон проучванията на фактите около сделката за активите на ЧЕЗ у нас продължава, правителството работи по темата страната ни да се превърне в енергоразпределителен център на Балканите.

През месец април 2017 година Европейската комисия прие по-високи изисквания към производителите на електрическа енергия, които работят на въглища. Те са свързани с изискванията на това тези централи да отговарят на много по-големи изисквания по отношение на екологичните параметри. Българските ТЕЦ-ове, които работят на въглища ща кандидатстват за това получат дерогация. За целта трябва да се изпълнени няколко условия. Всяка една от централите ще кандидатства самостоятелно.

Бизнесът подготвя протести срещу преференциалните цени, на които са изкупува токът от „американските централи „, както и срещу ТЕЦ Варна, който също заяви интересни цени за изкупуване. Петкова припомни, че „американските централи“ са инвестиция от 2001 година, има сключени договори и в тях са определени ясно параметрите на взаимоотношенията. В момента се работи върху анализ на възможността да бъде изработена методика, която да даде отговор на въпроса какъв би бил размерът на невъзстановяемите разходи за инвестиции. Според министъра ще бъде намерен най-добрият възможен начин да се постигне диалог.

За отчетната 2017 година Националната електрическа компания ще реализира положителен финансов резултат, увери Петкова. Очакваната печалба е от около 6 милиона лева.

Министърът е на мнение, че на свободния пазар ситуацията е спокойна. Търсенето и предлагането определят цената на електрическата енергия. Българската независима енергийна борса функционира добре от скоро вече е факт последната платформа за търговия в рамките на деня.

На последното изслушване в рамките на анкетната комисия за ЧЕЗ са били поставени въпроси, основно насочени към компанията. Те са били свързани с това на лице ли е финансирането, на какъв етап е стигнала темата с осигуряването на ресурса. От „Инерком“ са обяснили, че се водят преговори. Депозирали са искане в Комисията за защита на конкуренцията. Относно финансирането от фирмата са се позовали на конфиденциалността в договорите им и не са посочени конкретни имена на банки. Тази сделка може да бъде факт, ако потенциалният купувач осигури финансовия ресурс в определен период от време.

- реклама -