Теменужка Петкова киберсигурност конференция

Петкова: Киберсигуронстта е пряко свързана с националната сигурност

Киберсигурността е пряко свързана с националната сигурност на всяка една страна и всеки един сектор на държавното управление.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри конференция на тема „Енергийна и градска киберсигурност, България 2019“ във Военната академия, предаде БТА.

Теменужка Петкова отбеляза, че работата на еврокомисаря Мария Габриел е много важна, защото тя е поставила във фокуса на вниманието темата за киберсигурността. Заради това в началото на 2019 г. Европейският парламент и Съветът на Европа са приели програмата „Цифрова Европа“, която ще влезе в сила през 2021 г. По тази програма са предвидени 9 млрд. евро финансов ресурс, като в това число 2 млрд. евро са предвидените средства за киберсигурност, посочи енергийният министър.

Енергетиката и киберсигурността са взаимно свързани, защото енергийният сектор засяга всички хора и е пряко свързан с националната сигурност на страната, добави министър Петкова.

Теменужка Петкова киберсигурност конференция

Затова всеки един проблем по отношение на киберсигурността в енергийния сектор може да доведе до много сериозни рискове за държавата.

Поради тази причина в Министерството на енергетиката се обръща специално внимание по отношение на киберсигурността. Това е причината енергийното министерство да е едно от четирите ведомствени центрове, които са определени като компетентен орган по отношение на мрежовата и информационна сигурност. В енергийното министерство са разработени мерки и политики, които да дадат възможност да се осъществява координация във всички енергийни предприятия в сферата на киберсигурността, допълни Теменужка Петкова.

- реклама -