Теменужка Петкова, енергетика, приоритети

Петкова: Енергетиката се нуждае от предвидимост и устойчивост

Гарантиране на енергийната сигурност, либерализация на газовия и енергийния пазар, удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и намиране на решение за АЕЦ „Белене“, безсрочна дерогация на големите горивни инсталации са основните приоритети в работата на министерството на енергетиката.
Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„През 2014 г. поехме енергийният сектор в колапс и благодарение на предприетите мерки, включително законодателни от Народното събрание, успяхме да го стабилизираме. Сега ще надграждаме това, което постигнахме по време на втория кабинет „Борисов“, заяви министър Петкова и добави: „Сектор енергетика се нуждае от устойчивост, сектор енергетика се нуждае от предвидимост“.

Министър Теменужка Петкова представи основните приоритети от управленската програма на кабинета „Борисов 3“ в сектор „Енергетика“ за периода 2017-2020 г. Тя обясни, че „енергийната стратегия е една от най-важните цели в управленската програма“. „Този документ ще даде представа как ще се развива секторът до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.“, добави Петкова. Стратегията ще бъде разработена с участието на всички заинтересовани страни. Поканени са парламентарно представените политически сили, отрасловите организация и научни среди.

Теменужка Петкова, Цанков камък разходи

Енергийната сигурност над всичко.

Министър Петкова определи гарантирането на енергийната сигурност като най-важен приоритет, който ще се осъществи чрез продължаване на проучванията за добив на въглеводороди в дълбоко Черно море. Тя припомни, че проучванията в блок „Хан Аспарух“ са в много напреднала фаза, скоро се очаква да бъде даден старт на проучвателните процедури в блок „Терес“. „Ще заложим на местния добив, за да гарантираме енергийната сигурност на страната“, подчерта министър Петкова.

Друг важен елемент от гарантирането на енергийната сигурност е изграждането на междусистемните връзки на България със съседните страни. Това са интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция и построената вече връзка с Румъния. „Без изграждането на липсващата инфраструктура няма как да гарантираме възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, няма как да се гарантира и енергийната ни сигурност“, заяви тя.

Газовият хъб „Балкан“.

Важен елемент от енергийната стратегия е и проектът за газов хъб „Балкан“. България работи с Европейската комисия по този въпрос още от края на 2015 г. Брюксел подкрепи газоразпределителния център. Свидетелство за това е писмото на еврокомисаря Мигел Каниете, което МЕ е получило преди дни. Еврокомисията също така е предоставила финансиране за предпроектното проучване. То трябва да даде отговор на въпросите, свързани с техническата част от проекта и финансовите му параметри.

Министър Петкова обяви, че до края на този месец трябва да се даде стар на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да направи предпроектното проучване за газовия хъб „Балкан“. Тя обясни, че е възникнало известно забавяне с възлагането на обществената поръчка, защото сме поискали от ЕК да ни бъде предоставена възможност за промяна на параметрите. „ЕК даде зелена светлина и в момента се променя техническото задание на обществената поръчка. Надяваме се в рамките на 6-7 месеца процедурата по подготовката на проучването да бъде приключена“, заяви министър Петкова.

Финансова стабилност

В момента по сметки на енергийните дружества има около 1,184 млрд лв., докато през ноември 2014 г. тази сума е била 404 милиона лева. „Този над 1 млрд. лв. по сметките на нашите дружества се поддържа непрекъснато, вече втора поредна година. Това е ясно свидетелство за стабилността на енергийните дружества“, каза Петкова.

„Тенденцията за стабилизиране на сектора ни дава възможност да бъдем сигурни във финансовата стабилност на родната енергетика“, подчерта тя.

- реклама -