Петкова енерегийна борса ток бизнес Теменужка Петкова, Гърция, газова връзка Теменужка Петкова, цена, природен газ

Петкова: „Балкански поток“ ще бъде завършен през първата половина на 2020 г.

Газопроводът „Балкански поток“ ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му.

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която беше гост в Сутрешния блок на БНТ.

По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода – строителят „Аркад“ да осигури заем или „Булгартрансгаз“ да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

„Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила. „Балкански поток“ е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна – през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му – над 15 млрд. куб. метра“, посочи Петкова.

Енергийният министър коментира и подготовката на енергийните дружества за зимния сезон.

„Хората трябва да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра.

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.“, посочи Петкова.

46% от електрическата енергия, която е нужна на страната се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток.

- реклама -