Теменужка Петкова енергетика арбитраж мини Бобов дол, мина Бабино американски газ доставки САЩ холандска фирма

Петкова: Българският парламент ще реши за АЕЦ „Белене“

Решението за изграждането на АЕЦ „Белене“ трябва да се вземе от Народното събрание. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Всичко е въпрос на това какво ще реши българският парламент, на това какво ще решат българските депутати. Ние като изпълнителна власт ще изпълним това решение“, подчерта енергийният министър. Тя добави, че депутатите възможно най-бързо трябва да се запознаят с доклада на Българската академия на науките за „Белене“. Въз основа на този доклад трябва да се проведе дискусията и да се вземе решението.

По отношение на доклада министър Петкова припомни, че той е изготвен от БАН по поръчка на БЕХ. „Трябваше да получим отговор на много важни въпроси. БАН трябваше да се произнесе по една много сложна задача – решението за изграждането на АЕЦ „Белене“ е взето преди много години, похарчени са над 3 милиарда лева. Има изготвено оборудване. Беше отпуснат кредит със специален закон за предоставянето на над 1 млрд. лв на НЕК да плати дължимите суми по арбитража и др“, уточни тя.

В доклада категорично се заявява, че след 2030 г. ще има дефицит на енергийни мощности не само в България, но и в Югоизточна Европа. “Нямаме основания да се съмняваме в анализа, който е извършен от БАН. Тя коректно е отразила развитието на енергийните мощности в България и региона“, посочи енергийният министър.

Министър Петкова отново повтори позицията на правителството, че проектът за втора атомна не трябва да се финансира с пари от бюджета. Но това не означава, че държавата няма да участва в него.

„Държавата трябва да участва, но с това, което до момента е инвестирала – площадка, оборудване и лицензи. Ние притежаваме най-ценните активи. Против сме съществуването на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и финансиране от бюджета“, подчерта тя. „Всичко е въпрос на преговори, всичко трябва да бъде направено, така че максимално да си защитят националните интереси“, убедена е министър Петкова.

Източник: БНР

- реклама -