Петков Vs. Василев: Отиваме ли на избори?

Петков Vs. Василев: Отиваме ли на избори? Две различни послания отправиха двамата съпредседатели на първата по големина партия в парламента „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков и Асен Василев след като кабинетът им падна след гласуван вот на недоверие. 

По Конституция сега предстои нов рунд от консултации на президента с парламентарно представените партии и отново да връчи мандат за съставяне на кабинет на първата по големина партия в НС. Според Петков пътят пред ПП включва опит за сформиране на ново правителство в рамките на сегашния парламент, докато Василев изрази мнение, че по-скоро ще се ходи на избори още наесен.

„Това беше най логичното нещо. Задкулисието си показа всичките нюанси. Нямаше никой човек, който гласува срещу нас, който да може сам да вземе това решение“. Това каза пред NOVA извънредно премиерът в оставка Кирил Петков.

„Борисов беше наредил 57 човека като овце. Слави Трифонов също беше разподедил да гласуват против. Отвсякъде в залата чувах реплики „натисни „Да“, „натисни „Не“,  Делян Пеевски натисна „Не“, но аз мисля, че зад него и зад партията стои Ахмед Доган, каза още Петков.

„Депутат от „Възраждане“ взе сам решението си да не дойде в залата днес. ИТН и ГЕРБ – това е коалицията на задкулисието, заяви Петков. Направихме много грешки: работихме от сутрин до вечер, но не комуникирахме правилно, сподели премиерът. Причината за падането на правителството: Беше ги страх, че ако останем на власт, правосъдието ще стигне до тях. Така Петков обясни днешния вот на недоверие. На Слави бих казал – довиждане. За Борисов – греховете, кражбите, които си направил – те ще те застигнат“, заяви Петков.

Той сподели, че за него това не е краят. Вярва, че българите не искат да бъдат управлявани от Борисов, Митрофанова или Слави Трифинов.

„Продължаваме промяната никога няма да направи коалиция с тези хора, заяви Петков. Ще изпратим официално писмо към депутатите от ИТН, ако откажат да дойдат, както днес ги достраша – отиваме на избори. Аз мога да кажа, че по-добър министър на финансите от Асен Василев – аз не познавам. Много бих се радвал той да бъде пак финансовия министър. Ще се предложим в същия вариант, но с Караджов ще се разделим. Имаме нови предложения за министри, но няма да кажем имена все още. Вярвам, че Радев не е в съюз с ГЕРБ и ДПС, но не разбирам защо той нямаше конструктивна роля“, заяви още Петков.

От своя страна Асен Василев заяви пред bTV: „Започнали сме да се готвим за избори през септември“. Той добави, че е скептично настроен, че има възможност да се сформира ново правителство в рамките на този парламент. По думите на Василев, вотът на недоверие е минал, тъй като кабинетът „Петков“ е засегнал интересите на мафията.

„Всеки от депутатите, силно се надявам, да е взел собствено решение така, както му е диктувала съвестта и както се е клел към българския народ. Рано или късно очаквахме, че ще има сблъсък с мафията. Той се случи покрай бюджетната процедура: парите за пътища и „Капитан Андреево“. Наложиха се редица кризи за мафията. Видяхме в залата коалиция между ГЕРБ, ДПС, Възраждане и част от ИТН“, допълни той и се зачуди риторично кои ли принципи обединяват тези партии.

Асен Василев изрази надежда парламентът да приеме разумна актуализация на бюджета на второ четене. „Ще видим предложенията, ще ги оценим. В парламент без мнозинство миналата година бе приета разумна актуализация. Надявам се разумът да надделее“, каза той, но изрази известни съмнения, че това ще се случи.

„От една страна са хората около г-н Пеевски, ГЕРБ, „Възраждане“, част от групата ИТН, които искат мафия, задкулисие, кюлчета, пачки, всичкото това да продължи“, коментира още  Василев. В крайна сметка гражданите трябва да имат избор и да пуснат бюлетина и да кажат искаме това или другото, коментира още той.

Вотът на недоверие е първият успешен в съвременната история на България. Със 123 гласа „за“ вотът мина, а 116 депутати гласуваха „против“. Гласуването мина на фона на два основни протеста – антиправителствен, подкрепен от симпатизанти на „Възраждане“ и ДПС, както и многохилядна демонстрация в подкрепа на кабинета „Петков“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено