Петков в Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост

Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в изказването си по време на дискусията „Изгубено десетилетие?” в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум в Давос, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Петков посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки.

По въпросите на сигурността и отбраната също е липсвало достатъчно стратегическо мислене относно логистиката по източния фланг. Петков посочи и проблема с чуждите агенти, който е особено актуален в България.

Според министър-председателя именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

Изводът е, че трябва да действаме заедно, изтъкна министър-председателят Кирил Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от „Газпром“ България успя да намери алтернативи.

Според премиера оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите.

Петков акцентира върху значението на това да бъде постигната синергия в региона и да бъдат направени стъпки за повече устойчивост.

Като резултат премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

- реклама -