Кирил Петков, Стефан Янев, Асен Василев, НС, пари, НАТО

Петков скастри Янев заради НАТО и обяви: Предлагаме на НС как да харчи 1,2 млрд. приходи

Имаме 1,2 млрд. лева допълнителни приходи в държавата, които ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат разходвани, заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на правителството днес.

750 млн. лева ще бъдат за ковид добавки за пенсиите.

1,5 млрд. лева ще има за подпомагане на овладяването на кризата с цените на тока.

„Влизаме с много силна подкрепа в тази посока, защото го правим по начин, който най-малките бизнеси да бъдат подпомогнати по най-добрия начин, а не такива, които вече са намалили своя риск и цените са им ниски“, каза Петков.

Кирил Петков отправи критики към военния министър Стефан Янев заради изказването му, че е против разполагането в страната ни на допълнителни части на НАТО 

„Въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван нито в Министерски съвет, нито с партньорите. И мнението на министъра на отбраната, че няма нужда от увеличаване на присъствието е негово лично“, каза премиерът.

„Ние сме активен член на НАТО, но вярваме, че е най-добре проблемите да се решават с дипломация и по мирен път, заяви още Кирил Петков. България няма интерес от военно положение до границите си“, допълни той.

„Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с бившата ДС, ще бъдат
уволнени“, обяви още премиерът Кирил Петков.

Той благодари на министърката и ИТН, че са одобрили освобождаването им, след като е станало ясно тяхното минало. Сред съветниците, назначени от външната министърка е и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

„Всеки министър има право да предлага свои предложения за екип, след това на коалиционен съвет кандидатурите се обсъждат“, каза още Петков.

Към момента имаме една от най-ниските цени на електроенергията, това е общоевропейски проблем и се действа на ниво ЕК за различните варианти за подпомагане, уточни финансовият министър Асен Василев.

По 60 лв. добавки за пенсиите до юни

„По 60 лв. месечно ще е бонусът за всеки пенсионер в следващата половин година.“

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Засега бонуси за пенсионерите се предвиждат за следващите шест месеца, а от юли трябва да има изработен нов модел за пенсиите, разясни финансовият министър.

С допълнителните 60 лв. доходите на пенсионерите ще се запазят на нива от тази година. От 25 декември е предвидено увеличение на пенсиите и минимална от 370 лева.

В момента обаче реално най-високият доход е 420 лв. заради бонусите в размер на 120 лв.

- реклама -