Петков: Сертификатът ще отпадне при 60% ваксинация и 5% заетост на интензивните легла (Видео)

Ако достигнем до 60% ваксинация с две дози, зеленият сертификат ще отпадне. Друг критерий за отпадане на зеления сертификат е, ако всички интензивни легла в страната паднат под 5% на заетост. Това ще важи само за вътрешна употреба, но не и за пътуванията извън страната.

Това заяви на пресконференция в Министерския съвет министър-председателя Кирил Петков. На нея присъстват и министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Превдижда се в области с малък брой на интензивни легла да могат да прехвърлят интезнивните случаи към други области. Така няма да затваряме цели области. Добрата новина е, че новият вариант на ковид не води до висока заетост на интензивните легла.

На сайта на правителството вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

Oт своя страна здравният министър коментира, че има пряка връзка между нивото на вакисниране и използваемост на интензивните легла в болниците. „Новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост“, посочи тя. Според новия модел държавата се разделя на пет региона, ще се следи натовареността на болниците в реално време.

„Има няколко не толкова добри новини. Регион 1, който включва София, София-област и Благоевград се очаква след пет дни да влезе в Етап 3, което започва с ограничителни мерки. Регион 5 област Ямбол влиза в етап 3, което означава също меки, но ограничителни мерки след пет дни“, заяви премиерът Кирил Петков.

Ще даваме на всеки регион поне пет дни предизвестие преди да влязат в сила мерките“, допълни той. Петков показа и оптимизиран план на властта за противоепидемичните мерки, като разделя страната на пет региона, за които да се взимат отделни мерки. Досега те бяха шест.

„Петте региона покриват петте медицински университета в страната“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Предвижда се в области с малък брой на интензивни легла да могат да прехвърлят интензивните случаи към други области. Така няма да затваряме цели области. Добрата новина е, че новият вариант на ковид не води до висока заетост на интензивните легла“, каза още Петков.

- реклама -