Кирил Петков: Дадох показания по разследването срещу Борисов (Реакциите на властта)

„Действията на МВР вчера показват, че никой не е над закона в България“,

заявява премиерът във видео, публикувано на официалната страница на Министерски съвет във Фейсбук.

Напрежение в парламента, прокуратурата още не знае защо е арестуван Борисов (ВИДЕО) – Flashnews

Самият аз бях разпитван и дадох своите показания.

В момента текат проверки от eвропрокуратурата, но къде е българската прокуратура? И дали най-накрая ще застане на страната на българския народ – ще видим в следващите дни“, казва Петков.

Моята роля е да дам пълна свобода на всички органи да действат съгласно законовите им правомощия.

Никой не трябва да изпитва страх от истината. Само без страх от недосегаемите България наистина може да се промени“, завършва изказването си премиерът.

Никола Минчев: Арестът на Борисов е знак за нулева толерантност към корупцията

Действията на МВР са знак, че в България никой не е над закона и вече има нулева толерантност към корупцията. Така председателят на Народното събрание Никола Минчев коментира пред bTV акцията, при която бе задържан бившият премиер Бойко Борисов.

Според Минчев става дума

за нормални оперативно-следствени действия. Властта не се опитва да прикрие нещо друго с тези арести, категорично заяви шефът на НС. Той не е бил информиран предварително за акцията. По думите му всичко е било в рамките на закона и не е имало показност, на каквото сме били свидетели в миналото.

„Аз съм все пак съм представител

на законодателната власт, докато това касае действия на изпълнителната, по конкретно на Министерство на вътрешните работи“, уточни председателят на парламента. Той коментира, че дали ще има намеса и на Европейската прокуратура ще зависи от евентуалното обвинение към Борисов и другите задържани.

Това е друга линия на действие,

която е нормална за изпълнителната власт, за МВР – да си върши работата, посочи той. И повтори, че няма прикриване на един обществен казус с друг.

Преди това председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров коментира, че: „МВР работи и следва стъпките на следствието. Има съществена разлика от начина, по който МВР оперира в момента и показните акции по времето на ГЕРБ“.

На въпрос дали днес в парламента

ще бъде извикан премиерът Кирил Петков, той заяви: „Има много кризи, които се управляват едновременно. Премиерът е в парламента почти всяка седмица. Предполагам, че когато има повече информация, той ще даде изявление.“

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов коментира на влизане в Народното събрание, че е научил за задържането на лидера на ГЕРБ от медиите и не е имал предварителна информация за операцията.

„Не съм прокурор и не знам

какво ще се случи оттук нататък. Законите са такива, каквито са. Повечето от тях бяха приети от ГЕРБ“, добави той. Колежката му Виктория Василева пък каза, че случилото се е едно добро начало.

„Чувството ни за справедливост толкова отдавна не беше похранвано с нещо подобно, че дори ни е трудно да се зарадваме.

Едно добро начало –

надявам се да има продължение този филм и да е дълъг сериал, а не само късометражен филм“, каза още тя.

Сега нека да видим какви действия ще предприеме прокуратурата и полицията, заключи Василева и не се изненада на позицията на ГЕРБ, които са недоволни от ареста.

Асен Василев: Репресия е когато оковеш човек и го държиш пет часа с белезници на площада

Репресия е когато студентите ги бият зад колоните на Народното събрание. Това заяви в кулоарите на парламента финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, цитиран от NOVA.

Той коментира ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и знакови лица от партията.

„Репресия е когато оковеш човек и пет часа го държиш с белезници на площада. Това е репресия. Снощи имаше ли такива кадри – не, защото полицията си върши работата по закон“, допълни Василев.
- реклама -
error: Съдържанието е защитено