Петков решил за Северна Македония, разкрития пред чужда медия

Кирил Петков решил за Северна Македония, разкрития пред чужда медиял

„Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания

трябва да е в ЕС. Това е добре за региона“, заяви премиерът Кирил Петков  в интервю за румънската телевизия Digi 24 TV, излъчено на 9 май, предаде Епицентър.бг.

„Не мога да съм отговорен за нищо в такъв случай“, казва министър-председателят, попитан какво ще се случи с отношенията

със Скопие, ако правителството му не издържи.

„Ние не говорим срещу руснаците. Харесваме много руски музиканти, поети, хора от различни културни кръгове и нямаме нищо против тях. Реалният ни проблем е с Путин. Трябва да направим разлика между режима на Путин и традиционните приятелски взаимоотношения с руснаците“, казва още Кирил Петков.

Той посети Румъния в края на април и там

с колегата си Николае Чука обсъди темата за природния газ и възможностите за получаване на гориво по тръбата от северната ни съседка.

В интервюто Петков е питан за разделението в българското общество относно Русия и Украйна, като му се припомня, че „ядрото от проруски граждани съставлява около 15% от електората в България“.

„Ние виждаме два славянски народа,

единият от които атакува другия. Това, което видях по време на визитата ми в Киев, бяха съборени жилищни сгради и играчки сред отломките – ужасяващи сцени на войната. Смятам, че всеки състрадателен българин би казал: Не мога да толерирам това, няма как да наведа глава или да затворя очите си пред тези зверства.

Мисля, че ЕС каза ясно именно това,

а ние говорим в един глас с Европа“, категоричен е българският премиер, цитиран у нас от Актуално.ком.

Петков коментира и критиките на президента Румен Радев, който обвини правителството, че е отказало да плаща на „Газпром“ в рубли и това доведе до спиране на доставките от страна на Москва.

Държавният глава публично обяви,

че кабинетът предава интересите на България и служи на чужди, без да споменава кои са те. Освен това изрази твърда позиция срещу изпращането на оръжия за Украйна.

„Той сподели мнение, което не е в унисон с нашата гледна точка. Когато спазиш всичко по договора, а другата страна спре да ти доставя газ, не виждам защо ние да сме отговорни за това. Мисля, че това даже е възможност за България,

защото сега нямаме друг избор

освен диверсификацията. Сега е моментът да ускорим процедурата и да го направим“, каза Петков.

Попитан защо българите и румънците се страхуват „да не ядосат Русия“, премиерът отговори, че не страхът трябва да е решаващият фактор във вземането на решения, а етиката и моралът. „Лично аз не харесвам начина, по който Путин решава какво да се прави не само в Украйна, но и в нашите две държави – че НАТО трябва да се оттегли и да не изгражда военни бази в Румъния и България.

Звучи като някаква политика от 19 или 18 век,

когато са се рисували карти на Европа на салфетка. Не го приемам и не трябва да се страхуваме“, отвръща Кирил Петков.

Според него българите трябва да осъзнаят, че НАТО не е в България, а „България е НАТО“.

- реклама -