Петков заминава за Азербайджан, за да договаря допълнителни количества газ

Преди три дни вицепремиерът Борислав Сандов решава да посети ТЕЦ „Брикел“, за да провери измервателното съоръжение.

Тогава не само че не го допускат, ами го питат и кой е.

Когато разбрах за този случай, реших да отидем до там с едно сериозно наличие на институции зад гърба ни.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ по bTV министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Той допълни, че измервателното съоръжение е било поставено до оградата, за да не може да измерва.

Фините прахови частици бяха 30 пъти над нормата, а 16 пъти над нормата беше серният диоксид. Не знам как може хора да работят в тези условия.

Излизаше повече пушек през прозорците на предприятието, отколкото от комина му, каза още той.

По думите му през годините е имало наказателни постановления, които обаче са били отхвърляни от съда в Гълъбово, а институциите не са обжалвали.

Още от първия ден казах, че има едни хора, които се чувстват над закона и всички знаем, че имат чувството, че всяка институция може да работи за тях, да ги прикрива. Това е едно поведение, при което изглежда, че все едно наистина няма държава. Никой няма да бъде над закона, увери Петков.

По темата за съставяне на правителство премиерът в оставка призна, че предстои да бъдат взети „много трудни решения“ на фона на много опасни сценарии за България.

Единият опасен сценарий е да имаме правителство, което да бъде частично подкрепено. Другият е да влезем в спирала от избори и в България да има политическа криза. И двете са потенциални рискове, посочи той.

Кирил Петков още веднъж подчерта, че едно от условията на ПП за формиране на правителство е приемането на антикорупционния закон и гаранции, че Бойко Рашков ще оглави КПКОНПИ.

Искаме законът да има целия дух, който сме предложили. А Бойко Рашков е човек, на когото можем да се доверим, че е способен да се бори с корупцията. Всеки, който вижда Бойко Рашков като оръжие, явно има доста тайни, добави Петков.

Министър-председателят заяви, че при едно следващо правителство Асен Василев би бил идеален кандидат за премиер на страната.

Аз лично вярвам на Асен Василев, тъй като разполага с опита и уменията. Моят глас би отишъл за него, каза той.

По отношение на съдебната реформа Петков подчерта, че тя е изключително важна, тъй като само изпълнителната власт не е достатъчна, за да се направи промяна в България.

Докато нямаме съдебна реформа и прокуратурата не бъде променена, тези битки ще бъдат дълги, продължителни и с неясен успех, заяви премиерът в оставка.

По думите му справедливост и липсата на задкулисие в правосъдната система са другата страна на тази монета.

Относно подписания с „Gemcorp“ меморандум Кирил Петков заяви, че още днес той е бил прекратен с решение на Министерски съвет.

Меморандумът трябва да бъде прекратен от министъра на енергетиката. Няма да плащаме неустойки, тъй като нямаше обвързващ характер, просто го прекратихме днес, за да изчезне тази тема от публичното пространство, разясни премиерът в оставка.

Днес от правителствената пресслужба съобщиха, че Кирил Петков ще бъде на посещение в Баку на 21 и 22 юли, където  ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Правителството отпусна средства за хотелиерите, приютили украински бежанци, съобщи още след края на правителственото заседание премиерът в оставка: „79 милиона бяха гласувани днес – да се платят абсолютно всички сметки, за хотелиерите до края на май, всички тези средства са от европейските програми. Това са европейски пари за българските хотелиери по програмата „Украински бежанци“.

Очаква ли Петков да има съгласие между преговарящите за нов кабинет около кандидатурата на Асен Василев за кандидат премиер в евентуален бъдещ кабинет: „Преди да говорим за който и да било като отделни лица, най-важното са политиките и не говоренето по тях, а реалните действия. Ние искаме да видим реално, че антикорупционният закон се гласува в Народното събрание по време на преговорите и господин Бойко Рашков да оглави тази Антикорупционната комисия (КПКОНПИ)“.

- реклама -