Петков: Правим реструктуриране в редица предприятия, за да предотвратим злоупотреби

Министърът на икономиката Кирил Петков заяви на брифинг, че са внесли няколко доклада в Министерски съвет. Той е на мнение, че стъпаловидните структури с „шапки компании“ са били най-добрата предпоставка за изтичане на средства.

„Първият е за изваждане на компанията „Монтажи“, като се качи директно към Министерството на икономиката. По този начин ще предотвратим ситуации, като тези в 400 язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни“, каза пред журналисти Петков.

По думите му такава стъпка е направена за дружествата „Еко антрацит“ и „Еко инженеринг“, които ще бъдат преместени към МОСВ.

„Язовирите отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към министерство на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири същност са напоителни, някои са свързани с риболова. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерство на земеделието. Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет „, посочи министърът.

Според него тези стъпки ще направят една изцяло нова структура на Министерството на икономиката, която ще се раздели с несвойствените си дейности, откъдето „много пари изтичаха и ще започне да се действа в посока само икономическо развитие“.

„Последната точка, която разисквахме, всъщност е дали и как Агенцията за иновации да премине под някаква координация на Министерството на икономиката. Идеята е заедно с Министерството на образованието и вицепремиерът за евро средства да има по-добър надзор над тези средства“, допълни министърът на икономиката.

- реклама -