Кирил Петков, функциите, вицепремиери, министър-председател, служби

Петков обяви, че отпускат „допълнителни“ пари за компенсации, оказа се, че не са допълнителни (ВИДЕО)

До странно недоразумение се стигна по време на пресконференцията след днешното заседание на правителството. Премиерът Кирил Петков, обяви, че се отпускат допълнителни 860 млн. лева за компенсации за бизнеса заради високите цени на електрическата енергия на свободния пазар. Оказа се обаче, че не е точно така.

„Проблем номер едно е енергийната криза абсолютно сме наясно, че в момента бизнесите и разпределителните дружества имат много проблеми с покриването на своите разходи и това които ще се отрази на цените на бита. Решихме да допълним енергийните помощи с допълнителни 860 млн. лв.„, каза Кирил Петков.

Собственият му министър на енергетиката обаче го опроверга – оказа се, че тези 860 млн. лева не са допълнителни. Оказа се, че те са част от обявените миналата седмица 1,5 млрд. лева, в които влиза и подкрепата за ЕРП-тата и потребителите на газ на регулирания пазар.

„Разпределянето на средствата в следващите 4 месеца, които ще обхванат зимния сезон, ще имат възможност да достигнат 1,5 млрд. В тази структура са директно изплащане на натрупаните дефицити в ЕРП-тата до края на месец декември, съответно намаляване на натиска за увеличаване на цените за преносните услуги“, каза министърът на енергетиката Александър Николов.

Оказа се, че няма да се изпълнят и исканията на работодателите за увеличаване на обещаната помощ:

„Схемата, която предложихме за компенсиране на разходите на българския бизнес, остава както беше комуникирана със съответната структура“, каза още министър Николов.

Той допълни, че общо за отоплителния сезон средствата за подкрепа на гражданите и бизнеса ще достигнат общо 2 млрд. лева. В тях са включени обявените преди седмица 1,5 млрд. лева и отпуснатите до момента за месеците октомври и ноември компенсации за бизнеса в размер на 450 млн. лева, уточни министърът след журналистически въпрос.

Оказа се, че тези 860 млн. лева, които Петков обяви като „допълнителни“, не са допълнителни, а просто са гласувани на днешното заседание, а не на предишното, когато бяха обявени.

ПЕТКОВ ЗА ВАКСИНАЦИЯТА: ИМАМЕ 3 СЕДМИЦИ

Друга основна тема на брифинга след заседанието на МС беше увеличаването на темповете на ваксинация у нас. Кирил Петков постави граничещия с нереалистичен срок от три седмици за рязко увеличаване на ваксинационното покритие у нас.

Имаме три седмици, в които трябва да увеличим ваксинацията максимално, особено за възрастното население на Българи, защото това е единственият начин да предотвратим запълването на болниците, спирането на икономиката и затварянето на училищата“, каза Петков.

Обмисля се съкращаване на периода между втората и бустерната доза:

„Добавката от 75 лв. ще бъде за всички, които ще се ваксинират от 1 януари, всички, вече са се ваксинирали с три дози и всички, които са се ваксинирали съответно с първа, втора или трета доза. С експертите обсъдихме да съкратим срока между втора и трета доза“, обясни премиерът.

В този момент в Министерството на здравеопазването се провежда среща с експерти за формиране на работна група, която да се занимава с обмисляне на този въпрос, обясни след това здравният министър Асена Сербезова.

„В очакване сме на нова вълна, на Омикрон и сме длъжни да подготвим всички средства и ресурси, за да може обществото да премине през тази вълна с най-малки загуби“, допълни Сербезова.

„Секвенирането на ковид пробите се очаква след Нова година и тогава ще се разбере дали в България има заразени с Омикрон“.

„Очакваме да се повиши ваксинирането и заради настъпването на новата вълна, и заради финансовите стимули“, каза още здравният министър.

Всички, които са се ваксинирали през януари, ще получат добавките си с пенсията за февруари, стана ясно още на брифинга.

Ще се отпуснат и 750 млн. лв. за да може да бъдат осигурени ковид добавките от 60 лв. и да няма намаление на пенсиите.

ГЛАСУВАХА 120 МЛН. ЛЕВА ЗА 60/40

„Гласувани са допълнителни 120 млн. лв. за продължаване на мярката 60:40 за бизнеса, която ще бъде в подкрепа на около 80 000 работещи“, каза още Кирил Петков.

- реклама -